Prețul petrolului. Vești proaste de la JPMorgan. Va fi de NESTĂVILIT

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Compania pleaca din Rusia
Compania pleaca din Rusia
Analiștii băncii americane JPMorgan consideră că prețul petrolului marca Brent ar putea urca "cu ușurință" la 120 de dolari pe baril dacă exporturile de țiței din Rusia vor scădea pe fondul unei agravări a tensiunilor cu Ucraina. Iar dacă exporturile de petrol rusesc se vor reduce drastic, prețul Brent ar putea ajunge la 150 de dolari pe baril, informează CNN citând o analiză a băncii.

Experții în prognoză subliniază că, în cazul unui conflict armat în Ucraina, consumatorii din întreaga lume ar resimți consecințele. După cum notează CNN, o astfel de scumpire a petrolului ar duce la o creștere vertiginoasă a prețului benzinei, al motorinei, cu toate consecințele ce derivă dintr-o astfel de evoluție.

"Orice întrerupere a livrărilor de petrol din Rusia, pe fondul lipsei unor capacități de rezervă, ar putea împinge cu ușurință prețul petrolului la 120 de dolari", a scris Natasha Kaneva, șefa departament strategie globală la JPMorgan.

În ultimele săptămâni, tensiunile politice dintre Rusia și Ucraina au contribuit la o creștere a prețurilor la materiile prime. Luni, 7 februarie, cotațiile futures ale țițeiului Brent pentru luna aprilie au atins un nou maxim al ultimilor șapte ani și au urcat la 93,04 dolari pe baril. Maximul său istoric a fost stabilit în iulie 2008, când țițeiul Brent a ajuns la 147,50 dolari pe baril. În prezent, Rusia este al doilea mare producător de petrol și gaze naturale din lume, fiind depășită doar de SUA pe fiecare dintre cele două segmente.

Citește și Goldman Sachs: Pe piețe totul este cu susul în jos! De parcă ”s-au terminat toate”

Rusia joacă un rol-cheie în alianța OPEC+, astfel încât conflictul ruso-ucrainean implică anumite riscuri pentru piața mondială a petrolului. După cum notează CNN, în primul rând, conflictul ar putea afecta infrastructura energetică din regiune. De asemenea, țările occidentale ar putea încerca să impună sancțiuni Rusiei, ceea ce va duce la reducerea exporturilor de energie, deși oficialii americani au declarat că preferă să impună mai întâi sancțiuni împotriva altor sectoare ale economiei țării.

Experții de la JPMorgan au declarat că o altă amenințare pentru piețe este posibilitatea unor contramăsuri din partea Rusiei, precum reducerea livrărilor de gaze, ceea ce ar crește cererea de petrol. La începutul lunii februarie, analiștii de la Morgan Stanley au presupus că în a doua jumătate a anului 2022 costul Brent-ului va depăși 100 de dolari pe baril. În opinia lor, acest lucru va fi facilitat de "triplul deficit" de pe piața petrolieră - stocuri scăzute de țiței, capacitate de producție neutilizată și investiții reduse în acest sector.

Mai mult, pe 9 februarie, David Roche, președinte și strateg pe piețele globale la Independent Strategy, a declarat pentru CNBC că, în cazul unui conflict armat în Ucraina și al sancțiunilor ulterioare, petrolul ar putea ajunge până la 120 de dolari pe baril.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel