Prețul petrolului. Vești proaste de la JPMorgan. Va fi de NESTĂVILIT
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Compania pleaca din Rusia
Compania pleaca din Rusia
Analiștii băncii americane JPMorgan consideră că prețul petrolului marca Brent ar putea urca "cu ușurință" la 120 de dolari pe baril dacă exporturile de țiței din Rusia vor scădea pe fondul unei agravări a tensiunilor cu Ucraina. Iar dacă exporturile de petrol rusesc se vor reduce drastic, prețul Brent ar putea ajunge la 150 de dolari pe baril, informează CNN citând o analiză a băncii.

Experții în prognoză subliniază că, în cazul unui conflict armat în Ucraina, consumatorii din întreaga lume ar resimți consecințele. După cum notează CNN, o astfel de scumpire a petrolului ar duce la o creștere vertiginoasă a prețului benzinei, al motorinei, cu toate consecințele ce derivă dintr-o astfel de evoluție.

"Orice întrerupere a livrărilor de petrol din Rusia, pe fondul lipsei unor capacități de rezervă, ar putea împinge cu ușurință prețul petrolului la 120 de dolari", a scris Natasha Kaneva, șefa departament strategie globală la JPMorgan.

În ultimele săptămâni, tensiunile politice dintre Rusia și Ucraina au contribuit la o creștere a prețurilor la materiile prime. Luni, 7 februarie, cotațiile futures ale țițeiului Brent pentru luna aprilie au atins un nou maxim al ultimilor șapte ani și au urcat la 93,04 dolari pe baril. Maximul său istoric a fost stabilit în iulie 2008, când țițeiul Brent a ajuns la 147,50 dolari pe baril. În prezent, Rusia este al doilea mare producător de petrol și gaze naturale din lume, fiind depășită doar de SUA pe fiecare dintre cele două segmente.

Citește și Goldman Sachs: Pe piețe totul este cu susul în jos! De parcă ”s-au terminat toate”

Rusia joacă un rol-cheie în alianța OPEC+, astfel încât conflictul ruso-ucrainean implică anumite riscuri pentru piața mondială a petrolului. După cum notează CNN, în primul rând, conflictul ar putea afecta infrastructura energetică din regiune. De asemenea, țările occidentale ar putea încerca să impună sancțiuni Rusiei, ceea ce va duce la reducerea exporturilor de energie, deși oficialii americani au declarat că preferă să impună mai întâi sancțiuni împotriva altor sectoare ale economiei țării.

Experții de la JPMorgan au declarat că o altă amenințare pentru piețe este posibilitatea unor contramăsuri din partea Rusiei, precum reducerea livrărilor de gaze, ceea ce ar crește cererea de petrol. La începutul lunii februarie, analiștii de la Morgan Stanley au presupus că în a doua jumătate a anului 2022 costul Brent-ului va depăși 100 de dolari pe baril. În opinia lor, acest lucru va fi facilitat de "triplul deficit" de pe piața petrolieră - stocuri scăzute de țiței, capacitate de producție neutilizată și investiții reduse în acest sector.

Mai mult, pe 9 februarie, David Roche, președinte și strateg pe piețele globale la Independent Strategy, a declarat pentru CNBC că, în cazul unui conflict armat în Ucraina și al sancțiunilor ulterioare, petrolul ar putea ajunge până la 120 de dolari pe baril.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel