Prețul petrolului. Vești proaste de la JPMorgan. Va fi de NESTĂVILIT

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Compania pleaca din Rusia
Compania pleaca din Rusia
Analiștii băncii americane JPMorgan consideră că prețul petrolului marca Brent ar putea urca "cu ușurință" la 120 de dolari pe baril dacă exporturile de țiței din Rusia vor scădea pe fondul unei agravări a tensiunilor cu Ucraina. Iar dacă exporturile de petrol rusesc se vor reduce drastic, prețul Brent ar putea ajunge la 150 de dolari pe baril, informează CNN citând o analiză a băncii.

Experții în prognoză subliniază că, în cazul unui conflict armat în Ucraina, consumatorii din întreaga lume ar resimți consecințele. După cum notează CNN, o astfel de scumpire a petrolului ar duce la o creștere vertiginoasă a prețului benzinei, al motorinei, cu toate consecințele ce derivă dintr-o astfel de evoluție.

"Orice întrerupere a livrărilor de petrol din Rusia, pe fondul lipsei unor capacități de rezervă, ar putea împinge cu ușurință prețul petrolului la 120 de dolari", a scris Natasha Kaneva, șefa departament strategie globală la JPMorgan.

În ultimele săptămâni, tensiunile politice dintre Rusia și Ucraina au contribuit la o creștere a prețurilor la materiile prime. Luni, 7 februarie, cotațiile futures ale țițeiului Brent pentru luna aprilie au atins un nou maxim al ultimilor șapte ani și au urcat la 93,04 dolari pe baril. Maximul său istoric a fost stabilit în iulie 2008, când țițeiul Brent a ajuns la 147,50 dolari pe baril. În prezent, Rusia este al doilea mare producător de petrol și gaze naturale din lume, fiind depășită doar de SUA pe fiecare dintre cele două segmente.

Citește și Goldman Sachs: Pe piețe totul este cu susul în jos! De parcă ”s-au terminat toate”

Rusia joacă un rol-cheie în alianța OPEC+, astfel încât conflictul ruso-ucrainean implică anumite riscuri pentru piața mondială a petrolului. După cum notează CNN, în primul rând, conflictul ar putea afecta infrastructura energetică din regiune. De asemenea, țările occidentale ar putea încerca să impună sancțiuni Rusiei, ceea ce va duce la reducerea exporturilor de energie, deși oficialii americani au declarat că preferă să impună mai întâi sancțiuni împotriva altor sectoare ale economiei țării.

Experții de la JPMorgan au declarat că o altă amenințare pentru piețe este posibilitatea unor contramăsuri din partea Rusiei, precum reducerea livrărilor de gaze, ceea ce ar crește cererea de petrol. La începutul lunii februarie, analiștii de la Morgan Stanley au presupus că în a doua jumătate a anului 2022 costul Brent-ului va depăși 100 de dolari pe baril. În opinia lor, acest lucru va fi facilitat de "triplul deficit" de pe piața petrolieră - stocuri scăzute de țiței, capacitate de producție neutilizată și investiții reduse în acest sector.

Mai mult, pe 9 februarie, David Roche, președinte și strateg pe piețele globale la Independent Strategy, a declarat pentru CNBC că, în cazul unui conflict armat în Ucraina și al sancțiunilor ulterioare, petrolul ar putea ajunge până la 120 de dolari pe baril.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Foto: Freepik.com

Bursa de la București încheie săptămâna într-o notă pozitivă

Au fost înregistrate și creșteri importante. 

Japonia / FOTO: Freepik

Japonia, un test pentru acordurile tarifare ale lui Trump

Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...

Donald Trump
La Expoziția universală/FOTO: Pagina oficială de Facebook a Expoziției
Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik

Investitorii bărbați, mai puțin performanți decât femeile?

Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...

Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Tabletă / FOTO: Freepik

După OpenAI și Perplexity, Yahoo este gata să cumpere Chrome

În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...

Insolvență / FOTO: Freepik
Cătălin Leonte, director general FNGCIMM
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu

pixel