Preţul uraniului a explodat, ca o consecinţă a crizei energetice din Europa

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Preţul uraniului a explodat, ca o consecinţă a crizei energetice din Europa
Preţul uraniului a explodat, ca o consecinţă a crizei energetice din Europa
Prețurile uraniului au atins cele mai ridicate niveluri de la începutul lunii martie, datorită optimismului tot mai mare al comercianților cu privire la perspectivele cererii de combustibil nuclear pe fondul crizei energetice din Europa.

Costul uraniului de la jumătatea lunii august a crescut cu 7%, depășind pragul de 50 de dolari pe liră, iar mulți participanți la piață anticipează o nouă creștere a prețurilor, scrie ziarul Financial Times. Experții Bank of America se așteaptă ca uraniul să crească în preț la 70 de dolari pe liră anul viitor.

În afară de martie, când multe mărfuri au sărit în preț din cauza operațiunii militare a Rusiei în Ucraina, contractele futures pe uraniu au crescut ultima dată peste 50 de dolari pe liră în urmă cu mai bine de 10 ani, potrivit companiei de consultanță UxC.

Piața este susținută de o creștere a cererii de uraniu în Europa, unde criza energetică se intensifică, precum și de semnalele unei schimbări de atitudine față de acest tip de combustibil în alte regiuni.

Japonia a precizat luna trecută că intenționează să accelereze revenirea reactoarelor nucleare și să ia în considerare construirea de noi centrale nucleare pentru prima dată de la accidentul de la Fukushima din 2011.

Autoritățile din California au decis la începutul lunii septembrie să prelungească durata de viață a ultimei centrale nucleare operaționale pentru încă cinci ani, în timp ce Germania discută posibilitatea amânării închiderii centralelor nucleare în cazul unei penurii de energie în iarna următoare.

„Germania și California au fost cele mai negative două jurisdicții din lume în ceea ce privește energia nucleară, iar acum se răzgândesc”, a declarat Per Yander, directorul Diviziei nucleare și de energie regenerabilă a WMC Energy. „Acest lucru va avea un impact imediat asupra pieței.”

Experții remarcă faptul că piața rămâne vulnerabilă la o potențială reducere a aprovizionării cu uraniu din Rusia. Țara reprezintă 5% din producția globală de uraniu și aproximativ două cincimi din capacitatea globală de îmbogățire a uraniului, potrivit datelor Berenberg.

„Excluderea Rusiei din lanțul global de aprovizionare cu carburanți ar putea fi o sursă de destabilizare a pieței și de volatilitate a prețurilor”, avertizează experții Berenberg.

Mesaj de la Casa Albă: Trebuie să investim în energie regenerabilă

Ţările europene trebuie să acţioneze de urgenţă şi să investească în energie regenerabilă, este mesajul transmis la Forumul Oraşelor Verzi, de consilierul pe probleme de mediu de la Casa Albă, Jerome Foster.

Însă, în continuare pentru ţara noastră, provocarea momentului ramâne independenţa energetică, recunoaşte Ministerul Mediului care adaugă faptul că, în acest sens, primarii de municipii vor beneficia de finanţare prin PNRR. 

Un prim pas a fost făcut deja de autorităţile din Braşov: se va înfiinţa un hub medical de un miliard de dolari, pe lângă pista de biciclete de 1.000 de km.

Investiţia în energie verde este soluţia-cheie pentru evitarea facturilor uriaşe la curent, transmite consilierul pe probleme de Mediu de la Casa Albă, Jerome Foster. 

"Trebuie să ne asigurăm că investim mai mult în energie regenerabilă deoarece vedem că, în acest moment, Rusia a oprit exportul de petrol şi îl foloseşte ca minge de fotbal politic împotriva Europei de Vest şi Germaniei şi cred că, dacă am avea claritatea morală de a acţiona cu adevărat pentru a produce energie, am fi mai independenţi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Reguli noi pentru transportatori
Portul Constanța
Spațiu / FOTO: Wikipedia

Spațiul devine din ce în ce mai aglomerat pentru Elon Musk

Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...

Starlink / Foto: Starlink / Flickr

Kievul spune că lucrează la o ”alternativă” la Starlink

Într-o mișcare strategică complexă, Starlink a devenit...

Euro / sursa foto: Freepik.com
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Tractorist / Foto: Freepik
Alibaba
Bună dimineața!

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci

pixel