Prețul uraniului, așteptat să crească în 2023
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Cererea de uraniu va crește / Foto: AIEA / Flickrr
Cererea de uraniu va crește / Foto: AIEA / Flickrr
Probabil că va exista o nouă revenire a prețurilor uraniului în 2023, pe măsură ce energia nucleară își va recăpăta popularitatea, sunt de părere specialiștii în uraniu care au vorbit luni la Vancouver Resource Investment Conference (VRIC).

Având în vedere că mai multe dintre cele mai dezvoltate țări din lume au anunțat planuri de prelungire a duratei de viață a centralelor nucleare existente, iar unele dintre ele își extind flotele, la VRIC s-a simțit în aer optimismul.

Pe fondul crizei energetice accelerate de războiul ruso-ucrainean, țări precum Japonia, Franța, Coreea de Sud, India, Marea Britanie, SUA și Germania au anunțat recent construirea de noi centrale, stimulente și finanțări suplimentare pentru energia nucleară.

"Cred că principalul factor este schimbarea opiniei publice din Japonia. În ceea ce privește ritmul de repornire a reactoarelor japoneze, cea mai mare sursă de cerere nouă pe care ai putea-o avea pe planetă este reprezentată de cele 40 de reactoare existente", a declarat Rick Rule, CEO al Sprott US Holdings.

"Acestea nu trebuie construite, ci doar repornite. Acest lucru ar crește cererea structurală de uraniu cu 10-12 milioane de lire sterline pe an."

Potrivit directorului general al Goviex Uranium, Daniel Major, cererea va crește în timp ce oferta rămâne restrânsă.

"Consumul este de aproximativ 190 de milioane de lire sterline pe an. În prezent, se extrage uraniu în valoare de aproximativ 130 de milioane de lire sterline", a declarat Major.

Uraniul la vedere a început anul cu o creștere de la 48,66 dolari la peste 50 de dolari/livră într-o perioadă de două săptămâni.

Pentru Rick Rule, o parte din aprovizionarea de tip greenfield ar putea veni din Kazahstan, dar cu un nou preț stimulativ apropiat de 156 de dolari/ kg

Expertul este de părere că perspectivele sunt de asemenea foarte optimiste pentru următorii zece ani.

"Există un miliard de oameni pe Pământ care nu au deloc acces la electricitate. Există 2 miliarde de oameni pe Pământ care se confruntă cu sărăcia energetică, fie că este vorba de energie intermitentă, fie că este o energie inaccesibilă", a declarat Rule.

"Când vorbim despre energie în Occident, vorbim despre lucruri precum Tesla", a subliniat el. "Creșterea nivelului de trai al celor mai săraci dintre cei mai săraci înseamnă că vom avea nevoie de mai multă energie din toate sursele. Solară, sigur. Vânt, da. Cărbune, bineînțeles. Dar energia nucleară este o sursă minunată de energie de bază, ieftină, fiabilă, care nu generează emisii de dioxid de carbon."

Citește și:

Arabia Saudită intenţionează să-şi utilizeze resursele de uraniu pentru dezvoltarea programului nuclear civil

Arabia Saudită intentionează să îşi folosească resursele de uraniu.

Ministrul saudit al energiei, prinţul Abdelaziz bin Salman, a declarat miercuri că ţara sa intenţionează să îşi utilizeze resursele de uraniu pentru dezvoltarea programului nuclear civil, transmite AFP, care preia televiziunea de stat Al Ekhbariya.

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a anunţat în 2018 că va construi în următorii 20 de ani 16 reactoare nucleare, pentru a-şi reduce dependenţa de ţiţei - un proiect evaluat la 80 de miliarde de dolari. Prima etapă constă în construcţia a două reactoare mari.

"Activităţi recente de prospectare au dovedit prezenţa mai multor surse de uraniu în diferite locuri" de pe teritoriul saudit, a afirmat ministrul. Resursele respective vor fi folosite inclusiv în proiecte comune cu partenerii Arabiei Saudite, "conform obligaţiilor internaţionale şi regulilor transparenţei, pe tot parcursul ciclului de producţie", a adăugat el. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Avertizare meteo. Iarna se întoarce în forță

Meteorologii au transmis o avertizare generală valabilă...

Banca Centrală a Greciei, pesimistă cu privire la anul 2024

Banca Greciei a înrăutăţit estimările privind anul în...

România va avea cea mai modernă fabrică de pulberi din UE

Premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit duminică seara...

Sprijin financiar uriaș al Băncii Mondiale pentru Egipt

Egiptul se confruntă cu o criză de valută și cu deficite...

Reclamele vor fi interzise în anumite spații publice

În curând se va interzice montarea reclamelor pe anumite...

România, ”campioana europeană” la inflație

Datele publicate de Eurostat indică o scădere a ratei...

Un altfel de Santoniri. Există o varianta și mai scumpă

Pentru turiștii în căutare de o experiență unică, o nouă...


pixel