Odată cu creșterea utilizării energiei fotovoltaice și eoliene, piața de electricitate se confruntă tot mai frecvent cu prețuri negative, un fenomen paradoxal ce amenință sectorul energetic, vital în lupta împotriva schimbărilor climatice, relatează agenția France Presse.
Cifrele vorbesc de la sine
La sfârșitul lunii iunie, Franța a înregistrat 235 de ore de producție de electricitate la prețuri negative, reprezentând 5% din totalul orelor de producție, depășind recordul de 147 de ore din 2023, conform RTE, operatorul rețelei de înaltă tensiune din Franța. În sudul Australiei, acest procent a ajuns la 20% încă din 2023, potrivit Agenției Internaționale a Energiei (IEA).
Principala cauză
Cauza principală a acestui fenomen este producția abundentă de energie regenerabilă care duce la scăderea prețurilor în perioadele cu cerere redusă. Pe piața 'spot', unde 20% din electricitate se tranzacționează zilnic, prețurile au coborât până la minus 87 de euro/MWh în 2024, iar în Elveția, pe 14 iulie, au atins minus 400 de euro/MWh. Aceste prețuri negative apar, de obicei, vara, la amiază, când producția fotovoltaică este maximă.
Fluctuații de preț
Tendința se accelerează de trei ani, pe fondul scăderii neașteptate a cererii în Europa, influențată de pandemia de Covid-19 și războiul din Ucraina.
Prețurile negative afectează factura finală, dar impactul lor este adesea amortizat de alte fluctuații de preț, explică Rebecca Aron, directoare de piață la Valorem. Marii consumatori de energie pot profita de aceste momente, ajustându-și consumul în perioadele avantajoase.
Oprirea producției
Un preţ negativ "este un semnal de alarmă, el indică o supraproducție în rețea și semnalează că se impune oprirea producției,” afirmă Nicolas Goldberg, expert la Colombus Consulting. Echilibrul energetic este esențial, dat fiind că electricitatea este dificil de stocat în comparație cu alte forme de energie.
Multe companii de energie regenerabilă opresc echipamentele când prețurile devin negative, un parc fotovoltaic necesitând un minut pentru a fi oprit, iar o turbină eoliană două-trei minute. Totuși, nu toți producătorii urmează această practică, subliniază Mathieu Pierzo, director pe piața de electricitate la RTE.
Un fenomen problematic
Unii producători sunt plătiți la un preț fix sau compensați de stat dacă prețul garantat nu este atins. Centralele pe combustibili fosili sau nucleare au, de asemenea, capacitatea de a varia producția, însă cu limitări tehnice și de cost.
Accelerarea acestui fenomen este „extrem de problematică” pentru sectorul regenerabilelor, avertizează Mattias Vandenbulcke de la asociația France Renouvelables. Prețurile negative trimit un semnal urgent, evidențiind necesitatea de a spori flexibilitatea ofertei și cererii, conform IEA. Este esențială flexibilizarea facilităților regenerabile și extinderea capacităților de stocare a energiei. De asemenea, este nevoie de stimulente financiare pentru a muta consumul în perioadele de după-amiază, de exemplu pentru încărcarea vehiculelor electrice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Câştigul salarial mediu net...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...