Prețurile la alimente, la cel mai jos nivel din ultimii doi ani
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Prețurile alimentelor au scăzut
Prețurile alimentelor au scăzut
După o creștere în aprilie, prețurile mondiale la alimente au scăzut în mai, acest lucru fiind datorat scăderii prețurilor la majoritatea cerealelor, uleiurilor vegetale și produselor lactate, a anunțat vineri Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Indicele FAO al prețurilor la alimente a înregistrat o medie de 124,3 puncte în luna mai, în scădere cu 2,6% față de aprilie.

Indicele FAO al prețurilor la alimente este un indice ponderat în funcție de schimburile comerciale, care urmărește prețurile de pe piața internațională a cinci mari grupe de produse alimentare.

Indicele prețurilor cerealelor a scăzut cu 4,8% de la o lună la alta în luna mai, condus de scăderi de 9,8% la nivelul prețurilor mondiale la porumb și de 3,5% la grâu, potrivit agenției ONU pentru alimentație.

Indicele prețurilor la uleiurile vegetale a scăzut cu 8,7% față de luna precedentă, reflectând scăderea prețurilor la uleiurile de palmier, soia, rapiță și floarea-soarelui.

Indicele prețurilor produselor lactate a scăzut cu 3,2% în aceeași perioadă, condus de o scădere abruptă a prețurilor internaționale la brânză.

Pe de altă parte, indicele FAO al prețurilor zahărului a crescut pentru a patra lună consecutiv, cu 5,5% față de aprilie.

Indicele prețurilor la carne a marcat, de asemenea, a patra creștere lunară succesivă în luna mai, crescând cu 1% față de luna precedentă.

Ucraina suspendă exportul de zahăr

Ucraina a interzis exporturile de zahăr, care până de curând erau supuse doar autorizării, interdicția fiind impusă până la începutul noului sezon de recoltare a sfeclei de zahăr, la mijlocul lunii septembrie, notează agenția ucraineană de știri Interfax.

Potrivit lui Taras Melnichuk, un reprezentant al Cabinetului de Miniștri în Rada Supremă a Ucrainei (Parlamentul Ucrainei), Guvernul de la Kiev a luat această decizie în cadrul unei reuniuni de marți, adăugând zahărul pe lista bunurilor supuse cotelor de export pentru perioada 5 iunie - 15 septembrie 2023, cu o cotă zero.

"Zahărul a fost inclus în anexa 1 "Volumele contingentelor de mărfuri ale căror exporturi sunt supuse licențierii" din Rezoluția nr. 1466 cu un volum contingent de 0 tone și o perioadă de licențiere de la 5 iunie până la 15 septembrie 2023", a scris el.

Evident că suspendarea exportului de zahăr din Ucraina este o veste proastă deoarece prețul acestui produs va urca inclusiv în România, în țara noastră mai existând o singură fabrică de zahăr care se află lângă Brașov, mai precis în localitatea Bod.

La ora actuală, prețul kilogramului de zahăr tos, la raft pornește de la 4,99 lei și ajunge până spre 7 lei.

Între timp, Ungaria a cerut Comisiei Europene să prelungească restricţiile cu privire la importul de cereale şi oleaginoase din Ucraina în cele cinci state membre din Europa de Est, cel puţin până la finele lui 2023, a declarat secretarul de stat în Ministerul ungar al Agriculturii, Zsolt Feldman, transmite Reuters.

Cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor europeni ai Agriculturii, Zsolt Feldman a spus marţi seara că Ungaria a cerut de asemenea Bruxelles-ului să ofere sprijin financiar extraordinar pentru a facilita livrările de cereale, în ideea de a goli silozurile pentru fermierii locali, înainte de recolta din acest an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel