Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Rusia a impus o interdicție pe termen nedefinit asupra exportului de motorină și benzină către majoritatea țărilor, o măsură care riscă să perturbe aprovizionarea cu combustibil înaintea iernii și amenință să agraveze penuria mondială, arată CNBC.
Într-un decret guvernamental semnat de premierul rus Mihail Mișușin, Kremlinul a declarat joi că va introduce restricții "temporare" asupra exporturilor de motorină pentru a stabiliza prețurile carburanților pe piața internă.
Interdicția a intrat în vigoare imediat după anunț și se aplică majorității țărilor, cu excepția a patru foste state sovietice. Printre țările exceptate de la interdicție se numără Belarus, Kazahstan, Armenia și Kârgâzstan, toate acestea fiind membre ale Uniunii Economice Euroasiatice conduse de Moscova.
Rusia este unul dintre cei mai mari furnizori de motorină din lume și un exportator important de țiței. Participanții de pe piață sunt îngrijorați de impactul potențial al interdicției Rusiei, în special într-un moment în care stocurile mondiale de motorină sunt deja la niveluri scăzute. Joi, prețul petrolului a urcat cu până la 1 dolar pe baril la aflarea veștii.
Contractele futures internaționale de referință pentru țițeiul Brent s-au tranzacționat cu 0,9% mai mult, ajungând la 94,13 dolari pe baril, vineri după-amiază, la Londra, în timp ce contractele futures pentru petrolul american West Texas Intermediate au crescut cu 1,1% și s-au tranzacționat la 90,62 dolari.
Analiștii din domeniul energiei au declarat că limbajul vag folosit în anunțul Rusiei a făcut dificilă evaluarea exactă a duratei interdicției și au avertizat că Moscova ar putea căuta din nou să reducă aprovizionarea cu combustibil înaintea unui nou sezon de încălzire de iarnă.
Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat vineri că interdicția de export de combustibil va dura atât timp cât va fi necesar pentru a asigura stabilitatea pieței, potrivit Reuters.
Înainte de invazia Rusiei în Ucraina, în februarie anul trecut, rafinăriile rusești exportau aproximativ 2,8 milioane de barili pe zi de produse petroliere. Această cifră a scăzut de atunci la aproximativ 1 milion de barili pe zi, potrivit ING, dar Moscova rămâne în continuare un jucător important pe piețele energetice globale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...