Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Având în vedere că India, cel mai mare exportator de orez al lumii, a limitat exporturile acestei cereale încă de anul trecut, acum vor exista majorări și din cauza vremii, lucru care va propulsa aceste prețuri la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, conform Bloomberg.
Un al factor care a dus la majorarea acestui produs este îngrijorarea că seceta provocată de fenomenul meteo El Nino va afecta producţia din Asia de Sud-Est, o importantă regiune pentru cultura orezului.
Totodată, inundaţiile catastrofale din sudul Braziliei au creat noi îngrijorări în acest sens.
De asemenea, începând cu luna aprilie și până în momentul de față, prețurile la orezul tailandez spar au explodat, crescând cu 71 de dolar. Acest preț fiind un etalon pentru piața din Asia.
În ceea ce privește regiunea Asia și Africa, orezul reprezintă dieta a miliarde de persoane din aceste regiuni.
Un alt factor care a catalizat această creștere este reprezentat de inundaţiile din Brazilia, în condiţiile în care statul Rio Grande do Sul, care este responsabil pentru 70% din întreaga producţie de orez a Braziliei, este aşteptat să fie afectat de inundaţii timp de mai multe săptămâni, potrivit lui Charles Hart, analist pe materii prime la BMI.
"Inundaţiile au coincis cu recoltatul orezului în Brazilia, astfel că o parte din recoltă nu a putut fi strânsă", spune Charles Hart. Asta a creat îngrijorări serioase cu privire la volumul producţiei interne şi cu privire la eventualul surplus ce ar putea fi exportat, a adăugat analistul.
Țara din America de Sud va fi nevoită să importe orez pe fondul ploilor care vor amâna recolta din statul Rio Grande do Sul, conform președintelui țării, Luiz Inacio Lula da Silva.
Un alt factor care impulsionează preţurile este încetinirea cu care ajunge pe piaţă noua recoltă în Asia de Sud-Est, subliniază Peter Clubb, analist la Consiliul Internaţional al Cerealelor. Asta în condiţiile în care recoltarea orezului în Thailanda şi Vietnam se apropie de sfârşit. Thailanda este al doilea mare exportator de orez iar Vietnamul este al treilea.
Cererea în creștere majorează, de asemenea, prețurile orezului. Indonezia continuă să cumpere cantităţi mari de orez pentru a evita penuria.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...