Preţurile mai scăzute la cereale, carne şi produse lactate au compensat preţurile mai ridicate la uleiurile vegetale şi zahăr, a precizat FAO.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.
În noiembrie, acest indice a scăzut la 135,7 puncte, faţă de valoarea de 135,9 puncte atinsă în octombrie. Chiar dacă a scăzut timp de opt luni la rând, acest indice este cu 0,3% mai mare decât era în noiembrie 2021.
Tot vineri, FAO şi-a înrăutăţit estimările privind producţia mondială de cereale în 2022 până la 2,756 miliarde de tone, de la 2,764 miliarde de tone cât estima anterior. Noua estimare este cu 2% sub producţia realizată în 2021 şi ar reprezenta cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, a precizat FAO.
Înrăutăţirea prognozelor privind producţia mondială de cereale reflectă în principal perspectivele mai scăzute referitoare la producţia de porumb a Ucrainei, din cauza efectelor războiului, care a provocat majorarea semnificativă a operaţiunilor post-recoltare, a indicat FAO.
De asemenea, stocurile de cereale pe plan global ar urma să se situeze la 839 milioane de tone până la finalul sezonului 2022/2023, un declin de 1,1 milioane de tone faţă de prognoza precedentă a FAO, fiind cel mai redus nivel din ultimii trei ani.
Citește și Prețurile au explodat, propulsând New York-ul în fruntea celor mai scumpe orase
Forța dolarului din ultimele luni, un refugiu sigur pe timp de criză, a împins în sus orașele americane în clasamentul stabilit de publicația The Economist.
Este pentru prima dată când New York-ul ajunge pe primul loc în topul celor mai scumpe orașe din lume, la egalitate cu Singapore, un ocupant obișnuit al primului loc, propulsat de criza globală a costului vieții, potrivit The Economist.
"Prețurile au urcat în medie cu 8,1% în decurs de un an (în monedă locală) în 172 de orașe mari din întreaga lume, cea mai mare creștere din ultimii cel puțin 20 de ani", potrivit raportului 2022 privind costul vieții, publicat joi, 1 decembrie, de revista britanică. Creșterile reflectă impactul "războiului din Ucraina și al restricțiilor continue legate de pandemii (care) perturbă lanțurile de aprovizionare" și afectează în special "energia și alimentele".
New York și Singapore - orașul-stat se află în fruntea clasamentului pentru a opta oară în zece ani - au detronat Tel Aviv, centrul cultural și economic al Israelului, care a ocupat primul loc anul trecut. Forța dolarului din ultimele luni, un refugiu sigur în vremuri de criză, a împins în sus clasamentul orașelor din SUA, deoarece clasamentul se bazează pe conversia prețurilor în moneda americană: creșterea dolarului se traduce, prin urmare, automat în prețuri mai mici în afara SUA. Los Angeles a urcat pe locul al patrulea, iar San Francisco pe locul al optulea. Citește mai departe AICI
Citește și 8 din 10 români doresc să primească informații despre produsele fără fum
Cel mai recent sondaj publicat de firma de cercetare independentă Povaddo pentru Philip Morris International arată că 8 din 10 români (80%) consideră că fumătorii adulți ar trebui să primească informații corecte, fundamentate științific, despre produsele fără fum - alternative mai bune la continuarea fumatului.
Cu toate acestea, sondajul arată că 7 din 10 români (69%) nu cunosc aceste produse și nici modul în care ele funcționează. În plus, 77% dintre respondenți consideră că inovația, știința și progresul tehnologic pot juca un rol semnificativ în reducerea prevalenței fumatului.
„Este încurajator să vedem că oamenii au încredere în știință și inovație și sunt receptivi la informațiile argumentate științific. La rândul nostru, credem că este important să informăm corect astfel încât românii să poată lua decizii în cunoștință de cauză. Trăim în epoca tehnologiei, iar știința ne rămâne cel mai bun aliat. Continuăm, așadar, să investim în știință și cercetare, pentru a accelera tranziţia de la ţigări la produse mai puțin nocive. Ne-am asumat misiunea, atât la nivel internațional, cât și în România, de a construi un viitor fără fum. În acest sens, vom continua să explicăm, ori de câte ori este nevoie, de ce produsele care nu ard tutunul reprezintă o alternativă mai bună la continuarea fumatului.” a declarat Emma Zeicescu, Director Communications Philip Morris România.
Studiul abordează și conceptul de „reducere a riscurilor”, care se referă la modul în care ne folosim de progresele înregistrate în știință și tehnologie pentru a reduce efectele negative ale unor comportamente potențial dăunătoare. Românii apreciază că reducerea riscurilor în privința fumatului prezintă beneficii majore pentru sănătatea publică: Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...