Prețurile orezului au început să scadă după ce India a reluat exporturile
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Orez / sursa foto: Freepik.com
Orez / sursa foto: Freepik.com
Pentru a reduce inflația, India, cel mai mare producător de orez din lume, a oprit în iulie, anul trecut, exporturile pentru orezul alb non-basmati. Drept urmare, prețurile au explodat. 

Luni, prețurile orezului au scăzut la nivel global după ce India a dat undă verde reluării exporturilor, sporind oferta mondială și ajutând cumpărătorii din Asia și Africa.

India a dat drumul sâmbătă exporturilor de orez alb non-basmati. Acest lucru s-a întâmplat la o zi după ce New Delhi a redus taxa de export pentru orezul fiert la 10%, susținut de o nouă recoltă în perspectivă și de stocuri mai mari în depozitele de stat.

Prețurile mondiale ale orezului au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani ca urmare a deciziei Indiei de anul trecut de a interzice exportul de orez alb și de a impune o taxă de 20% la exporturile de orez fiert.

Restricțiile de export impuse anul trecut de India au permis furnizorilor concurenți precum Vietnam, Thailanda, Pakistan și Myanmar să își mărească cota de piață și să obțină prețuri mai mari pe piața mondială.

„Furnizorii din Thailanda, Vietnam și Pakistan răspund acum deciziei Indiei prin scăderea prețurilor de export”, a declarat Himanshu Agarwal, director executiv la Satyam Balajee, un important exportator de orez. „Toată lumea încearcă să rămână competitivă pentru a-și păstra locul pe piață”.

Exportatorii din aceste țări au redus prețurile cu cel puțin 10 dolari pe tonă luni, au declarat unii exportatori.

Filipine, Nigeria, Irak, Senegal, Indonezia și Malaezia sunt printre principalii importatori de orez asiatic.

Cumpărătorii și vânzătorii evaluează potențialul impact al creșterii ofertei de orez indian și, în consecință, prețurile se vor stabili în această săptămână, a declarat Nitin Gupta, vicepreședinte senior al Olam Agri India.

India a reprezentat mai mult de 40% din exporturile mondiale de orez în 2022, un record de 22,2 milioane de tone dintr-un total de 55,4 milioane de tone la nivel global.

Prețurile orezului thailandez au fost cotate luni la 540-550 de dolari, în scădere față de săptămâna trecută, când au fost cotate între 550 și 560 de dolari pe tonă.

Prețurile de export ale orezului din Thailanda ar putea scădea din cauza creșterii ofertei pe piață, dar amploarea scăderii ar depinde de mai mulți factori, inclusiv de aprecierea monedei thailandeze, a declarat Chukiat Opaswong, președintele Asociației exportatorilor de orez din Thailanda.

Prețurile orezului au început să se corecteze, chiar și în Vietnam, dar comercianții avertizează că impactul complet al livrărilor din India nu a fost încă văzut.

„Exportatorii vietnamezi ar trebui să rămână calmi și să evite să reducă prețurile pentru a-și asigura contractele”, a declarat Truong Tan Tai, director executiv al Vinarice Co, un exportator de orez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Fed
Banca Națională a României
Christine Lagarde / Foto: Flickr
Inteligență artificială / sursa foto: Freepik.com
Tancuri în Piața Roșie / Foto: Kremlin.ru
Asamblare auto / sursa foto: Freepik.com
Ministerul Finanțelor
Foto: Pexels.com
Fotografie de la RDNE Stock project: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/persoana-om-purtand-manu-i-din-plastic-5779375/
Lei / sursa foto: Freepik.com
Orez / sursa foto: Freepik.com
Vouchere sociale
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Whatsapp / sursa foto: Freepik.com

WhatsApp va face schimbări așteptate de utilizatori

Aplicația de mesagerie a pregătit numeroase schimbări...

Energie eoliană / Foto: Freepik

Cum profită România de furtunile din ultimele zile

Furtunile din ultimele zile au și o parte pozitivă și...

foto: pexels.com
CFR Călători

Facilități la transportul cu trenul pentru studenți

Studenţii în vârstă de până la 30 de ani, înmatriculaţi...

Panouri fotovoltaice
Munții Alpi / FOTO: Wikipedia

Elveția și Italia, nevoite să își modifice granițele

Este un efect neprevăzut al schimbărilor climatice. 

Din China / FOTO: Freepik
Benzinărie / FOTO: Freepik

Benzina și motorina, mai ieftine la început de săptămână

O veste bună pentru români, mai ales într-o zi ploioasă,...

Toamnă
Oameni pe stradă / Freepik

pixel