Prețurile petrolului au crescut cu peste 7% în ultimele trei sesiuni de tranzacționare

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Petrol / sursa: Freepik.com
Petrol / sursa: Freepik.com
În această dimineață însă, acest raliu a luat o pauză în tranzacțiile asiatice, dar trendul își poate schimba direcția în orice clipă. 

Prețurile aurului negru au crescut cu peste 7% în ultimele trei sesiuni din cauza preocupărilor legate de aprovizionare, provocate de temerile privind un conflict mai larg în Orientul Mijlociu și închiderea câmpurilor petroliere libiene. 

Contractele futures pe petrolul marca Brent au pierdut 0,39 la sută, coborând la 81,11 dolari pe baril până la ora 0154 GMT, în timp ce contractele futures pe petrolul american West Texas Intermediate au cedat 0,46%, la 77,06 dolari pe baril. Asta după ce WTI a câștigat 7,6% și Brent 7%

Piețele petrolului scad ușor după câștiguri puternice din ultimele trei sesiuni, stimulate de așteptările privind reducerea ratelor dobânzilor din SUA, care ar putea stimula cererea de combustibil, dar atacurile militare dintre Israel și Hezbollah în Liban în weekend, care amenință cu extinderea conflictului din Orientul Mijlociu ar putea întrerupe livrările din această regiunea cheie și închidrea cmpurilor petroliere din Libia țin prețurile pe jar. 

„Piețele rămân în alertă maximă, pe măsură ce înfruntările dintre Israel și Hezbollah se intensifică”, au spus analiștii ANZ. „Riscul de perturbare a barililor de petrol a devenit real după ce guvernul din estul Libiei a declarat că va opri producția și exporturile de petrol pe măsură ce conflictul politic se agravează.

Conflictul politic ar putea afecta până la 1,17 milioane de barili pe zi din producția țării nord-africane, potrivit datelor din ultimul sondaj de producție al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol din iulie, realizat de OPEC

Petrolul a fost susținut și de escaladarea conflictului dintre Israel și Hezbollah, cu un schimb major de rachete între ei, în timp ce Hezbollah a încercat să se răzbune pentru asasinarea unui comandant de top luna trecută. Un general american a declarat că pericolul extinderii s-a diminuat oarecum, dar că un potențial atac al Iranului asupra Israelului rămâne un risc.

Previziuni

ExxonMobil se așteaptă ca cererea de petrol să rămână relativ neschimbată până în 2050 în comparație cu nivelurile actuale, un scenariu care contrastează cu majoritatea ipotezelor.

Gigantul energetic american consideră că apetitul pentru aur negru va atinge un platou în 2030, dar se așteaptă ca cererea să rămână „peste 100 de milioane de barili pe zi” (mb/zi) până în 2050, potrivit documentelor publicate luni. 

În al doilea trimestru al anului 2024, consumul de țiței a crescut la 102,8 mb/zi, potrivit cifrelor publicate de US Energy Information Administration (EIA). EIA estimează că va crește la 104,55 mb/zi anul viitor.

ExxonMobil anticipează o scădere a consumului de petrol pentru vehiculele personale, în imobiliare și pentru generarea de energie electrică. Dar proiectează o creștere a necesarului în transportul public sau de mărfuri, precum și în industria chimică. Pentru ExxonMobil, petrolul și gazele naturale vor reprezenta în continuare mai mult de 50% din consumul de energie în 2050.

Ipotezele grupului american contrastează cu cele ale AIE, care sugerează o cerere de doar aproximativ 55 de milioane de barili pe zi în 2050. Unul dintre concurenții ExxonMobil, BP, se așteaptă la 75 mb/zi până la acest termen.

ExxonMobil avertizează că, fără noi investiții în industria petrolului, producția de țiței ar scădea la 30 de milioane de barili pe zi până în 2030, sau cu 70 de milioane mai puțin decât nevoile globale, potrivit estimărilor sale.

Un astfel de scenariu ar duce la „un deficit sever de energie și perturbări ale vieții noastre de zi cu zi”, dar și o creștere bruscă a prețului petrolului, avertizează compania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de Valori Bucureşti, în creştere. Cifrele zilei

Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...

Joe Biden și Volodimir Zelenski / Foto: Casa Albă / Flickr
Bună dimineața!
Riscă să devină vulnerabil / FOTO: Freepik
Warren Buffett
Disperare!
Sedinta de Guvern
vouchere sociale
Foto: Oana Pavelescu
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Fabrică auto

Ford dă afară mii de angajați din Europa

Decizia afectează în mod direct aproximativ 4.000 de...

Conductă gaz

BEI: Împrumut de 200 de milioane de euro pentru Delgaz Grid

Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat acordarea...

Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Dumitru Chisăliță (AEI)
Oare ce se va întâmpla?

pixel