Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Consumul de energie electrică al populaţiei a fost mai mic cu 4,4% în perioada ianuarie-martie 2022, comparativ cu intervalul similar al anului trecut, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În acelaşi timp, consumul industriei a scăzut cu 1,1%, iluminatul public a crescut cu 1,3%, iar, pe total, consumul de electricitate la nivel naţional a fost mai mic cu 2% în primul trimestru.
Producţia a fost şi ea redusă cu 5,7%, ajungând la 14,8 TWh. Cel mai mult a scăzut producţia în hidrocentrale, cu 25%.
În schimb, cantitatea generată din surse regenerabile a crescut cu 24% în cazul turbinelor eoliene şi 18% la panourile fotovoltaice.
Consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost mai mic cu 1,2%.
Exporturile de electricitate au scăzut cu 9,2%, până la 1,460 TWh, iar importurile au crescut cu 13,1%, până la 2,122 TWh.
Aruncând un ochi și pe la vecinii noștri, vedem, spre exemplu, că gospodăriile din Budapesta au plătit în aprilie cel mai scăzut preţ la gaze, dar și la electricitate în rândul capitalelor din Uniunea Europeană.
Cel mai mic preţ din UE la gaze naturale, de 2,79 euro/100 kWh, a fost plătit de locuitorii capitalei Ungariei, preţul mediu în cele 24 de oraşe fiind de 12,69 euro/100 kWh, de patru ori mai ridicat decât în Ungaria, susţine Autoritatea de Reglementare a Energiei şi Utilităţilor Publice din Ungaria (MEKH), care a analizat 24 de capitale din UE plus Belgrad.
La electricitate, cel mai mic preţ a fost în Belgrad şi în Budapesta (10,32 euro pentru 100 kWh), preţul mediu în cele 24 de oraşe fiind de 27,48 euro pentru 100 kWh, cu 60% mai ridicat decât în Ungaria, arată datele MEKH.
Exprimate în euro, cele mai scăzute preţuri medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE în semestrul doi din 2021 au fost în Ungaria (10 euro/100 kWh), Bulgaria (10,9 euro/100 kWh) şi Croaţia (13,1 euro/100 kWh), iar cele mai ridicate în Danemarca (34,5 euro/100 kWh), Germania (32,3 euro/100 kWh), Belgia (29,9 euro/100 kWh) şi Irlanda (29,7 euro/100 kWh), arată datele Eurostat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...