Bursa de la Bucureşti revine pe plus, cu un rulaj de peste 113 milioane lei
Indicii principali au închis...
Acces liber și neîngrădit la informații
Noile legi garantează că persoanele care au un interes legitim, inclusiv jurnaliștii, profesioniștii din mass-media, organizațiile societății civile, autoritățile competente și organismele de supraveghere, vor avea acces imediat, nefiltrat, direct și gratuit la informațiile privind beneficiarii efectivi deținute în registrele naționale și interconectate la nivelul UE. Pe lângă informațiile actuale, registrele vor include, de asemenea, date care să dateze de cel puțin cinci ani.
De asemenea, legile conferă unităților de informații financiare (FIU) mai multe competențe pentru a analiza și detecta cazurile de spălare a banilor și de finanțare a terorismului, precum și pentru a suspenda tranzacțiile suspecte.
Normele privind obligația de diligență se vor aplica cluburilor de fotbal și agențiilor începând din 2029
Noile legi includ măsuri sporite de due diligence și verificări ale identității clienților, în urma cărora așa-numitele entități obligate (de exemplu, băncile, administratorii de active și de criptoactive sau agenții imobiliari și virtuali) trebuie să raporteze activitățile suspecte către UIF și alte autorități competente.
Începând cu 2029, cluburile de fotbal profesionist de prim rang implicate în tranzacții financiare de mare valoare cu investitori sau sponsori, inclusiv cu agenții de publicitate și transferul de jucători, vor trebui, de asemenea, să verifice identitatea clienților lor, să monitorizeze tranzacțiile și să raporteze orice tranzacție suspectă către UIF-uri.
Legislația conține, de asemenea, dispoziții de vigilență sporită în ceea ce privește persoanele ultra-bogate (avere totală în valoare de cel puțin 50.000.000 EUR, excluzând reședința lor principală), o limită la nivelul UE de 10.000 EUR pentru plățile în numerar, cu excepția celor efectuate între persoane private într-un context neprofesional, precum și măsuri pentru a asigura respectarea sancțiunilor financiare specifice și pentru a evita eludarea sancțiunilor.
Organismul central de supraveghere
Pentru a supraveghea noile norme de combatere a spălării banilor va fi înființată o nouă autoritate - Autoritatea pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului (AMLA) - care va funcționa la Frankfurt. AMLA va fi însărcinată cu supravegherea directă a celor mai riscante entități financiare, va interveni în cazul unor deficiențe de supraveghere, va acționa ca un punct central pentru autoritățile de supraveghere și va media disputele dintre acestea. AMLA va supraveghea, de asemenea, punerea în aplicare a sancțiunilor financiare specifice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicii principali au închis...
Unitatea 2 CNE Cernavodă va...
Ministrul Finanțelor lansează o serie de avertismente.
Un pas major în automatizarea...
Ferrari nu cunoaște criza: profituri record într-un...
Aprecierea afișată de euro, de...
Bitcoin a crescut semnificativ vineri, depășind în goană...
BNR a comunicat cursul valutar...
Ministrul interimar al...
O deschidere condiționată pentru finanțare comună.
Gazele rusești, din nou pe masa...
Critici directe din partea...
Indicele bancar ROBOR a crescut...
O clauză frecvent întâlnită în unele contracte...
Compania va suporta toate costurile de restructurare.
Europa susține planul lui Trump...
Lista dealerilor validați, care au semnat contractele de...
ANAF a publicat calendarul...
Exporturile Chinei au crescut...
Hidroelectrica anunță semnarea...
Bursa de la București a închis...
Vestea bună a zilei vine de la Vatican unde pe hornul...