Previziuni ANM. Vreme cu capricii. Luna noiembrie iese din tipare

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Nu ne lasă să ne plictisim
Nu ne lasă să ne plictisim
Elena Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie, a dezvălut, într-un interviu pentru DCNews, care vor fi evoluțiile vremii în următoarea perioadă de timp, adică până aproape de Crăciun. O primă concluzie a fost că luna noiembrie va stabili un nou record. 

Până în ajunul Crăciunului, vorbim despre săptămâna 25 noiembrie - 2 decembrie, valori de temperaturi specifice acestei săptămâni peste ceea ce ar fi normal să înregistrăm, adică abateri, anomalii pozitive între 1 până la 1,5 grade Celsius și cu cantități de precipitații deficitare în regiunile extracarpatice, ușor excedentare în partea de nord-vest și cu cantități apropiate de norme în rest, a spus Elena Mateescu. 

Potrivit spuselor sale, se va înregitra în continuare o variabilitate a regimului de precipitații, iar această tendință, așa cum s-a întâmplat pe tot parcursul lunii noiembrie, de a avea un regim de temperaturi ceva mai ridicat, pare să fie semnalul până la sfârșitul lunii noiembrie.

Acest lucru va face ca luna noiembrie să se situeze în topul celor mai călduroase luni din istoria măsurătorilor meteorologice față de climatul meteorologic al unei luni de noiembrie în țara noastră, în condițiile în care temperatura medie multianuală pentru această lună este de 3,8 grade Celsius. Or, în primele două decade s-a înregistrat un plus de chiar 10 grade, a subliniat directorul general al ANM. 

Citește și Scenarii ANM: Nu este exclusă o iarnă cu adevărat siberiană

Adăugând însă episodul de răcire din ultimele două zile, abaterea pozitivă a coborât la 6,7 grade Celsius. Prin urmare, continuăm să ne situăm până în acest moment la nivelul unei abateri semnificative din punctul de vedere al regimului de temperaturi. Având în vedere că de duminică ne așteptăm la anomalii pozitive, se poate spune încă de pe acum că noiembrie 2019 va fi cea mai caldă, doborând vechiul record de 4,3 grade Celsius, înregistrat în noiembrie 2010.

Oricum, bilanțul final va veni la sfârșitul lunii. Ceea ce trebuie însă remarcat este faptul că toamna anului 2019 a fost unul deosebit de călduroasă, dar cu precipitații deficitare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Donald Trump și Xi Jinping, în timpul summitului din 2019 din Japonia
O femeie la cumpărături / Foto: Freepik

Oficial, inflația scade. Neoficial, tot mai greu cu banii

Inflația anuală a coborât în martie 2025 la 4,86%, dar...

Știrile dimineții
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Foto ilustrativ: Freepik.com
În magazin / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Surpriză pe piața valutară: dolarul cade, aurul urcă!

BNR a publicat vineri, 11 aprilie 2025, cursul valutar...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Donald Trump
Foto: Freepik.com

SUA şi Rusia discută, la Moscova, soarta Ucrainei

Mesagerul lui Trump la Kremlin: Steve Witkoff negociază...

Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
București / Foto: Freepik
Pensionari
Reciclare
Investitorii fug de dolar și obligațiuni americane / Foto: Freepik
Ursula von der Leyen
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

pixel