Previziuni: Ce se va întâmpla cu prețurile la cupru până la sfârșitul anului
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Topitorie de cupru
Topitorie de cupru
Evoluția pieței cuprului s-a confruntat cu o tendință de scădere în ultimele luni, sub impactul scăderii cu 16% a prețurilor acestui metal esențial de la cele mai ridicate niveluri atinse în mai.

În ciuda acestui declin, analiștii de la RBC Capital Markets consideră că prețurile cuprului s-ar putea stabiliza în apropierea nivelurilor actuale, în jur de 4,00 dolari/livra.

Analiştii spun că, deşi preocupările legate de economia globală, în special a Chinei, au afectat preţurile, disponibilitatea cuprului rămâne limitată. Orice creștere a cererii, în special din partea Chinei, ar putea duce la noi creșteri de prețuri.

Piața cuprului a trimis semnale mixte, după cum relatează RBC.

Evoluțiile pozitive includ prima de import a Chinei, care a crescut de la 14 dolari la mijlocul lunii iunie la 60 de dolari pe tonă și de reducerea cu 15% a stocurilor de cupru de la Bursa din Shanghai în ultima lună.

În schimb, cantitatea de cupru stocată la London Metal Exchange (LME) a ​​crescut cu 40% în aceeași perioadă, reflectând incertitudinile economice persistente.

„O scădere economică de amploare rămâne un risc care, din punct de vedere istoric, ar implica scăderea prețurilor la cupru până la pragul de rentabilitate (2,75-3,00 dolari/lb); totuși, dacă încetinirea economică este mai puțin severă, iar reducerile ratei dobânzilor vor oferi un sprijin, prețul cuprului ar putea rămâne la cel mai scăzut nivel”, au spus analiștii.

Când vine vorba de acțiunile legate de cupru, sentimentul este moderat pozitiv. De la începutul anului,  stocurile legate de cupru au evoluat mai bine decât metalul brut în sine, crescând cu 22% în valoare, comparativ cu creșterea cu 5% a prețului cuprului. În ciuda problemelor recente de performanță operațională, prețurile acțiunilor sunt considerate a fi la niveluri „rezonabile”.

Analiștii RBC subliniază că a doua jumătate a anului 2024 ar urma să fie o perioadă critică pentru producătorii de cupru, deoarece multe companii depind de îmbunătățirea rezultatelor operaționale pentru a-și îndeplini obiectivele anuale.

Potrivit celui mai recent raport al industriei, aproximativ 45% din ținta anuală de producție a fost deja atinsă, iar pentru următoarele luni se prefigurează o creștere notabilă a producției. Cu toate acestea, costurile sunt cu aproximativ 4% mai mari decât previziunile medii.

„Rezultatele financiare din al doilea trimestru au beneficiat de prețuri mai mari ale metalelor, cu un cupru în creștere cu 15% și aurul cu 13% față de primele trei luni, compensând rezultatele operaționale mai slabe”, au menționat analiștii. .

Mai multe companii producătoare de cupru au întâmpinat dificultăți pe parcursul trimestrului, dar mențin o perspectivă pozitivă pentru îmbunătățirea rezultatelor în a doua jumătate a anului 2024. Companii precum Capstone, Teck (TECK), Ivanhoe, Hudbay (HBM) și Lundin sunt concentrate pe proiectelor mari și pe îmbunătățirea operațiunilor.

În general, costurile au fost limitate în prima jumătate a anului și sunt așteptate reduceri suplimentare ale costurilor la Teck prin creșterea producției QB2 și la Capstone prin avansarea cu succes a proiectului său de dezvoltare Mantoverde.

Freeport (FCX) și First Quantum sunt, de asemenea, bine poziționate pentru a-și îndeplini previziunile anuale dacă operațiunile lor continuă neîntrerupte în următoarele luni, potrivit RBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contribuabilii nu mai pot depune hârtii la ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Apele Dunării au ajuns la nivelul Parlamentului de la Budapeste / Foto: Katalin Faggyas

Dunărea la Budapesta a ajuns la nivelul Parlamentului

În ultimele zile, Dunărea și-a depășit malurile, cauzând...

Centru de date / Foto: Freepik
Inundații / Foto: IGSU
Haga / FOTO: Freepik

Orașul Haga ia cu asalt reclamele pentru combustibili fosili

În cazul olandezilor este o premieră mondială. În Este o...

Mașini în parcare / Foto: Freepik

Piața auto, în cădere liberă în Europa

Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană...

La bancă

Cum se deschide un cont bancar. Actele necesare, cât durează

Salariile românilor sunt mici situându-se undeva pe...

Bursa americană
Stație de emisie-recepție / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Uzina Volkswagen din Wolfsburg
tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Jerome Powell, șeful Fed / Foto: Federal Reserve / Flickr
Fondul Monetar Internațional / Foto: Banca Mondială / Flickr
Bursa de la București
Tehnologie avansată
Ședință de Guvern
Avion
Pager / sursa foto: Flickr.com

Nicuşor Dan vânează ţânţarii din Cişmigiu cu drona

Primarul general al Capitalei a făcut un anunţ despre o...

Elon Musk
Contor electric / Foto: Arhivă

Avertisment privind prețul energiei electrice după plafonare

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia...

Profesorul Mircea Coșea
București / Foto: Freepik
Volodimir Zelenski și Jens Stoltenberg / Foto: NATO / Flickr
Explozia unul pager într-un magazin alimentar
La benzinărie
Google / sursa foto: Freepik.com

pixel