Elena Mateescu: Anul agricol 2024–2025, printre cei mai secetoși din ultimul secol
România riscă să încheie anul...
În ciuda acestui declin, analiștii de la RBC Capital Markets consideră că prețurile cuprului s-ar putea stabiliza în apropierea nivelurilor actuale, în jur de 4,00 dolari/livra.
Analiştii spun că, deşi preocupările legate de economia globală, în special a Chinei, au afectat preţurile, disponibilitatea cuprului rămâne limitată. Orice creștere a cererii, în special din partea Chinei, ar putea duce la noi creșteri de prețuri.
Piața cuprului a trimis semnale mixte, după cum relatează RBC.
Evoluțiile pozitive includ prima de import a Chinei, care a crescut de la 14 dolari la mijlocul lunii iunie la 60 de dolari pe tonă și de reducerea cu 15% a stocurilor de cupru de la Bursa din Shanghai în ultima lună.
În schimb, cantitatea de cupru stocată la London Metal Exchange (LME) a crescut cu 40% în aceeași perioadă, reflectând incertitudinile economice persistente.
„O scădere economică de amploare rămâne un risc care, din punct de vedere istoric, ar implica scăderea prețurilor la cupru până la pragul de rentabilitate (2,75-3,00 dolari/lb); totuși, dacă încetinirea economică este mai puțin severă, iar reducerile ratei dobânzilor vor oferi un sprijin, prețul cuprului ar putea rămâne la cel mai scăzut nivel”, au spus analiștii.
Când vine vorba de acțiunile legate de cupru, sentimentul este moderat pozitiv. De la începutul anului, stocurile legate de cupru au evoluat mai bine decât metalul brut în sine, crescând cu 22% în valoare, comparativ cu creșterea cu 5% a prețului cuprului. În ciuda problemelor recente de performanță operațională, prețurile acțiunilor sunt considerate a fi la niveluri „rezonabile”.
Analiștii RBC subliniază că a doua jumătate a anului 2024 ar urma să fie o perioadă critică pentru producătorii de cupru, deoarece multe companii depind de îmbunătățirea rezultatelor operaționale pentru a-și îndeplini obiectivele anuale.
Potrivit celui mai recent raport al industriei, aproximativ 45% din ținta anuală de producție a fost deja atinsă, iar pentru următoarele luni se prefigurează o creștere notabilă a producției. Cu toate acestea, costurile sunt cu aproximativ 4% mai mari decât previziunile medii.
„Rezultatele financiare din al doilea trimestru au beneficiat de prețuri mai mari ale metalelor, cu un cupru în creștere cu 15% și aurul cu 13% față de primele trei luni, compensând rezultatele operaționale mai slabe”, au menționat analiștii. .
Mai multe companii producătoare de cupru au întâmpinat dificultăți pe parcursul trimestrului, dar mențin o perspectivă pozitivă pentru îmbunătățirea rezultatelor în a doua jumătate a anului 2024. Companii precum Capstone, Teck (TECK), Ivanhoe, Hudbay (HBM) și Lundin sunt concentrate pe proiectelor mari și pe îmbunătățirea operațiunilor.
În general, costurile au fost limitate în prima jumătate a anului și sunt așteptate reduceri suplimentare ale costurilor la Teck prin creșterea producției QB2 și la Capstone prin avansarea cu succes a proiectului său de dezvoltare Mantoverde.
Freeport (FCX) și First Quantum sunt, de asemenea, bine poziționate pentru a-și îndeplini previziunile anuale dacă operațiunile lor continuă neîntrerupte în următoarele luni, potrivit RBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
România riscă să încheie anul...
Fostul mare campion de tenis...
Recolta de grâu a României ar...
Numărul beneficiarilor de pensii speciale a ajuns, în...
Capitalizarea Bursei de la...
Confederaţia patronală...
Modificările de TVA care intră...
Zeci de localități din opt...
Curtea Constituțională a...
Pentru prima dată din anii ’90,...
India trăiește o revoluție a...
Negocierile pentru un nou acord...
Șoferii care alimentează cu...
Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...
Exploatarea gazului natural în...
Autoritatea pentru...
Cosmin Ghiţă, CEO...
Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...
Ministerul Finanțelor a emis un...
China înființează o companie...
Curtea Constituțională a...
Guvernul modifică Codul de...
Noi reguli pentru retrocedarea...