În următoarele șase-nouă luni
”Nu, eu nu am nici un fel de speranță că în viitor prețurilor vor scădea. Și mă refer la perioada de șase până la nouă luni. Pe lângă faptul că în România există niște cuaze structurale, din punctul al nivelului de dezvoltare al economiei românești, care nu poate asimila prețul ridicat al energiei, deci avem multe falimente, există, în aceste trei sau patru luni, o invazie de inflație venită din exterior, a explicat profesorul Coșea.
Nu trebuie să ne facem iluzii
Analistul a amintit că toate prețurile cresc în exterior, ”mai ales după ce prețul gazelor a sărit, joi, cu mai mult de 20% în Europa”. Deci, a subliniat el, ”nu trebuie să ne facem iluzii, nu cred în declarațiile foarte liniștitoare ale unor oficiali care ne spun foarte calmi că o să fie bine. Nu, nu o să fie bine. Iar asta obligă Guvernul să ia măsuri imediate în toate domeniile: și energetic, și alimentar și, aș spune eu, în constituirea unei rezerve consistente de produse agricole în România, pentru că nu știm ce se întâmplă în Ucraina. Nu avem nici o speranță că acolo lucrurile se vor calma în viitoarele luni.
Deci, concluzia mea este că trebuie să ne așteptăm la o creștere a inflației. Deja dacă ne referim la produsele de bază pe care le consumă populația săracă, adică alimentele pe care le pune zilnic pe masă, o să vedem că inflația a depășit deja 25% și ajunge la 28%. Analizați prețul la făină, la mălai, la ulei, la cartofi, la verdețuri și la citrice și veți observa cât au crescut”, a punctat profesorul la postul de televiziune RomâniaTV.
Ce se va întâmpla cu leul și cu euro?
În opinia analistului, ”Mugur Isărescu, adică Banca Națională, a făcut eforturi foarte mari pentru a plafona, nu să scadă inflația, aplicând metode de politică monetară pe dobânzi. Reușește, într-o oarecare măsură, dar nu foarte mult. Însă eu sunt aproape sigur că, spre toamnă, vom avea și o problemă legată de euro. Banca nu va putea de una singură să lucreze împotriva inflației doar prin politici monetare, trebuie să intervină și Guvernul cu politici fiscale și bugetare, lucru pe care nu îl face până în prezent. Prin urmare, în aceste condiții ne putem aștepta și la o explozie a monedei europene”, a concluzionat Mircea Coșea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...