Previziuni negative în privința economiei mondiale

Autor: Andreea Ionescu
Data publicării:
Previziuni negative în privința economiei mondiale
Previziuni negative în privința economiei mondiale
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) avertizează că disputele comerciale şi incertitudinile privind Brexitul vor afecta afacerile şi comerţul mondial, estimările privind evoluția economiei mondiale devenind astfel tot mai nefavorabile, transmit MarketWatch şi Reuters, citate de Agerpress.

OECD estimează că economia mondială va înregistra o creştere de 2,9% în 2019 şi de 3% în 2020, faţă de prognoza din mai, care indica un avans de 3,2% în 2019 şi de 3,4% în 2020. În 2019 va fi cel mai slab ritm de creştere de la criza financiară din 2008 şi vine după un avans de 3,6% anul trecut.

Top 10 cele mai mari rezerve de aur ale lumii

PIB-ul global riscă să intre într-o nouă fază, de creştere redusă, dacă guvernele ezită să ia măsurile adecvate pentru a răspunde incertitudinilor privind Brexitul şi escaladării tensiunilor comerciale, a avertizat Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

„Ordinea globală care reglementa comerţul a dispărut şi suntem într-o nouă eră, cu mai puţine certitudini, şi mai multe relaţii comerciale arogante". Creşterea comerţului mondial, care a fost motorul redresării economiei după criză, a intrat în teritoriu negativ acum, după un avans de 5% în 2017. Tensiunile comerciale afectează şi investiţiile, care de la o expansiune de 4% în ultimii doi ani, au încetinit la 1%”, a apreciat economistul şef al OECD, Laurence Boone.

Impactul escaladării tensiunilor comerciale vor reduce anul acesta PIB-ul Chinei cu un punct procentual, al SUA cu 0,7 puncte procentuale şi economiei mondiale cu 0,6 puncte procentuale, avertizează OECD.

Economia SUA ar urma să crească cu 2,4% anul acesta şi cu 2% anul viitor, faţă de un avans de 2,8% şi, respectiv, 2,3% previzionat de OECD în mai.

PIB-ul Chinei va înregistra o expansiune de 6,1% în 2019 şi de 5,7% în 2020, după ce anterior OECD previziona o creştere de 6,2% şi, respectiv, 6%.

În cazul unei ieşiri line a Marii Britanii din UE, cu o perioadă de tranziţie, OECD estimează că economia britanică va creşte cu 1% în 2019 şi cu 0,9% în 2020, după ce în mai prevedea un avans de 1,2% şi, respectiv, 1%. În cazul unui Brexit fără acord, PIB-ul Regatului Unit ar urma să fie cu 2% mai scăzut în perioada 2020-2021.

Zona euro va fi de asemenea afectată într-un cadrul unui asemenea scenariu, PIB-ul urmând să piardă o jumătate de punct procentual în perioada 2020-2021.

Anul acesta, zona euro ar urma să înregistreze un avans de 1% (faţă de 1,2% previzionat în mai), şi tot de 1% în 2020 (comparativ cu prognoza precedentă, de 1,4%).

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 36 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com

pixel