Previziuni revizuite. FMI confirmă: Taxele vamale americane au zdruncinat economia lumii

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Scădere puternică /FOTO: Freepik
Scădere puternică /FOTO: Freepik
Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în scădere prognozele de creștere economică pentru majoritatea țărilor, avertizând că escaladarea tensiunilor comerciale, în special din cauza taxelor vamale impuse de SUA, va frâna suplimentar avansul produsului intern brut (PIB) mondial.

Prognoze în scădere pentru 2025 și 2026

În cel mai recent raport World Economic Outlook, FMI estimează că economia globală va crește cu doar 2,8% în 2025 și 3% în 2026. Aceste cifre sunt considerabil mai mici față de prognoza din ianuarie, când se anticipa o creștere de 3,3% pentru ambele perioade.

În ceea ce privește inflația, ritmul de scădere este așteptat să fie mult mai lent decât se estima anterior. FMI preconizează o inflație globală de 4,3% în 2025 și 3,6% în 2026, cu revizuiri în creștere în special pentru SUA și alte economii dezvoltate.

Comerțul global, victima fragmentării economice

Comerțul mondial va înregistra o încetinire abruptă, cu un avans estimat de doar 1,7% în 2025, jumătate din ritmul înregistrat în 2024. FMI avertizează că accelerarea procesului de fragmentare a economiei globale va face comerțul mai costisitor și mai puțin eficient.

„Restabilirea clarității și predictibilității în sistemul comercial este esențială”, se subliniază în raport, care evidențiază incertitudinile majore legate de lanțurile de aprovizionare și investiții.

SUA și zona euro, sub presiunea tensiunilor comerciale

Statele Unite vor resimți puternic impactul noilor tarife. FMI a revizuit în scădere creșterea economică a SUA la 1,8% în 2025 și la doar 1,7% în 2026, față de 2,8% în 2024. Inflația este, de asemenea, în urcare, estimată la 3% în 2025, cu un punct procentual peste prognoza anterioară.

În zona euro, avansul PIB-ului este așteptat să încetinească la 0,8% în 2025 și 1,2% în 2026. Germania, în ciuda creșterii salariilor și a relaxării fiscale, nu va reuși să își redreseze economia, care ar putea stagna anul acesta. Singura excepție notabilă este Spania, care ar urma să înregistreze o creștere solidă de 2,5% în 2025.

FMI: Reformele structurale, singura cale spre redresare

Perspectivele de creștere pe termen mediu rămân sumbre. Estimarea pe cinci ani a FMI indică o rată de creștere globală de 3,2%, sub media de 3,7% din perioada 2000–2019. Fără reforme structurale profunde, aceste perspective nu se vor îmbunătăți, avertizează economiștii instituției.

„Intrăm într-o nouă eră. Sistemul economic global, care a funcționat timp de 80 de ani, este în curs de resetare”, a declarat Pierre-Olivier Gourinchas, economist-șef al FMI, subliniind importanța menținerii independenței băncilor centrale și a stabilității instituționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB

Bursa de Valori București începe săptămâna cu evoluții mixte

BET și BET-NG în scădere, BET-FI și BET-BK în ușoară...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Autoturisme noi, transportate pe un trailer / Foto: Freepik

Furnizorii auto își joacă viitorul la bursă

Sectorul furnizorilor de echipamente auto traversează o...

Marcel Boloș
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.

Foto: Freepik.com
Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Diamante
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă
Banca Naționala a României
ANAF / Foto: DCBUsiness
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cu ochii pe grafice / FOTO: Freepik
Statul vrea să investească în fabricile de alimente / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Pensionară / Foto: Freepik
Freepik.com
Firmele scapă de încă o serie de hârtii / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Contor electric / Foto: Arhivă

pixel