Apel public pentru stabilitate economică: Mesajul lui Negrescu către Guvern
Analistul economic Adrian...
Agenția amintește că depozitele de gaze din statele europene sunt pline în proporție de 71 la sută, în timp ce în mod normal această cifră ar trebui să fie cu 20 la sută mai mare.
Analiştii sugerează că, dacă iarna 2021-2022 va fi chiar atât de geroasă pe cât anticipează specialiștii în domeniu, este posibil ca guvernele ţărilor să decidă interzicerea exporturilor de gaze, pentru a dispune de suficientă cantitate pentru nevoile propriilor cetăţeni.
Introducerea unei astfel de măsuri a fost deja anunțată de președintele sârb Aleksandr Vucic – acesta a promis că va interzice exportul de energie electrică, „pentru ca oamenii să aibă ce să se încălzească”. Discuții similare au loc în Norvegia, care este cel mai mare exportator de energie din Europa.
Potrivit Bloomberg, Germania va avea cel mai mult de suferit în această iarnă, Berlinul achiziționând 90% din totalul resurselor energetice și depinde importul de carburant. În acest sens, analiştii sugerează că Berlinul va încerca să cumpere livrări destinate ţărilor europene mai puţin bogate, uitând de solidaritatea europeană.
Anterior, jurnalistul german Christoph Herwartz a scris despre necesitatea ca țările Uniunii Europeană să-și unească forțele a „face față” Rusiei, principalul furnizor de gaze a UE, pe fondul creșterii prețurilor la energie în Europa. Ziaristul este de părere că statele UE își pot uni forțele și pot începe să cumpere gaz împreună.
Citește și R. Moldova rămâne fără gaze. Chișinăul lichidează Moldova-Gaz
Între timp, în ultimul an, acțiunile companiilor energetice au crescut cu aproape 50%. Potrivit The Wall Street Journal, investitorii au pierdut ocazia de a valorifica acest lucru, pentru că în ultimii ani au investit mai mult în energia verde, astfel că rezolvarea problemelor climatice s-a dovedit a fi neprofitabilă.
Ziarul menționează că, de la începutul acestui an, acțiunile companiilor din sectorul energetic înscrise în indicele S&P 500 au crescut cu 54%, din care 19% numai în ultima lună. S-au scumpit inclusiv acțiunile unor companii, precum Devon Energy și EOG Resources. Problema este că mulți investitori și-au redus participațiile din cauza prostelor rezultatele din ultimii opt ani.
Creșterea sectorului energetic se explică prin creșterea prețurilor la resursele energetice – petrol și gaze. La începutul lunii octombrie, țițeiul marca Brent a sărit la un nivel record din 2018. Petrolul a început să crească pe fondul penuriei de cărbune și gaze, care sunt folosite, printre altele, la încălzire și la generarea de energie electrică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Adrian...
Invitat la interviurile DCNews,...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Analistul economic Adrian...
Comerţul online ia amploare în Germania.
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...