Prima întâlnire dintre Papa Francisc și Ursula Von der Layen

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Papa Francisc și Ursula Von der Leyen
Papa Francisc și Ursula Von der Leyen
Papa Francisc a primit-o sâmbătă pe preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula Von der Layen, prima întâlnire dintre cei doi, în care au abordat, printre altele, bunele relaţii bilaterale, precum şi consecinţele sociale ale pandemiei, a informat Vaticanul, potrivit EFE.

Întrevederea dintre Francisc şi Von der Leyen a avut loc în biblioteca pontificală şi a durat 30 de minute, după care preşedintele executivului comunitar s-a întâlnit timp de aproximativ o oră cu secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, şi cu secretarul pentru relaţiile cu statele, Paul Richard Gallagher.

În cadrul acestor convorbiri s-a discutat despre "bunele relaţii bilaterale, dezvoltate şi mai mult datorită Dialogului Structurat între Părţi şi iniţiativelor în curs de desfăşurare pentru aniversarea a 50 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Sfântul Scaun şi Uniunea Europeană" şi despre "tema dezvoltării umane şi sociale a continentului, inclusiv în perspectiva Conferinţei privind viitorul Europei".

În plus, ''au fost abordate unele probleme de interes comun, cum ar fi consecinţele sociale ale pandemiei, migraţia şi schimbările climatice, precum şi evenimentele recente din Orientul Mijlociu'', a precizat Vaticanul într-un comunicat.

Ursula von der Leyen i-a dăruit lui Francisc o copie foto-statică a Declaraţiei Schuman din 1950 şi o ediţie în două volume a Istoriei Uniunii Europene. Papa i-a oferit şefei Comisiei Europene documente din pontificatul său, împreună cu Mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii şi Documentul privind fraternitatea umană, semnat la Abu Dhabi în 2019. De asemenea, a fost oferit în dar un medalion din bronz dedicat cuvintelor profetului Isaia din capitolul 32: "Deşertul va deveni o grădină".

Citește și: Ursula von der Leyen: UE nu le poate dona VACCINURI țărilor sărace

Von der Layen a prezidat vineri, la Roma, împreună cu premierul italian, summitul G20 pe teme de sănătate, unde a fost anunţată o listă lungă de ajutoare şi donaţii pentru ţările defavorizate, inclusiv vaccinuri anti-COVID prin programul Covax.

Preşedinta CE a anunţat că, până la sfârşitul anului, Comisia va dona cel puţin 100 de milioane de doze de vaccin către ţările cu venituri mici şi mijlocii şi va promova o iniţiativă de un miliard de euro pentru producţia de vaccinuri în Africa, care importă 99%.

Papa Francisc a îndemnat la o suspendare temporară a drepturilor de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor împotriva coronavirusului, în timpul concertului de la Los Angeles (SUA) din cadrul campaniei 'Vax Live', care are ca scop strângerea de fonduri pentru distribuirea de vaccinuri în întreaga lume.

În mesajul său, papa a făcut apel la ''un spirit de dreptate care să ne mobilizeze pentru a asigura accesul universal la vaccinuri şi la suspendarea temporară a drepturilor de proprietate intelectuală'', denunţând totodată că ''o variantă a acestui virus este naţionalismul închis, care împiedică, de exemplu, un internaţionalism al vaccinurilor''.

La reuniunea G20 de vineri, Von der Leyen s-a referit la acest "naţionalism sanitar" dând asigurări că "Declaraţia de la Roma" la care au ajuns cele douăzeci de puteri ale lumii este de a "consolida" multilateralismul împotriva pandemiei de coronavirus şi de a reduce inegalitatea în ceea ce priveşte accesul la vaccin în ţările sărace.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel