Europenii vor avea prima rafinărie de litiu. Scopul, renunțarea la dependența de China

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Exploatare minieră
Exploatare minieră
Europa va avea prima rafinărie de litiu în Marea Britanie, scăpând astfel de dependența de China sub acest aspect.

Față de furnizarea de baterii pentru tot mai multele vehicule electrice, uzina are ca obiectiv reducerea amprentei de carbon a litiului cu 80%, alături de construirea primei și celei mai mari rafinări de litiu din Europa, în Marea Britanie.

Cererea pentru minerale metalice a crescut semnificativ în ultimii ani, pe măsură ce lumea accelerează tranziția către energiile regenerabile. Litiul este o componentă esențială în producerea bateriilor pentru vehicule electrice (VE).

Până în 2030, se estimează că până la 60% din vânzările de mașini noi vor folosi baterii litiu-ion. De exemplu, bateria unei Tesla Model S conține aproximativ 12 kg de litiu.

Cu toate acestea, avântul în producția de mașini electrice face ca producătorii să depindă în mare măsură de regiunea Asia de Est, în special China, care deține în prezent 89% din capacitatea globală de rafinare a litiului.

Guvernul britanic a dat undă verde companiei britanice Green Lithium pentru a construi o rafinărie în Teesside, Anglia, într-un efort de a sprijini producătorii auto din Regatul Unit și Europa.

Sean Sargent, directorul executiv al Green Lithium, a afirmat că creșterea cererii de produse chimice pentru baterii este esențială pentru susținerea revoluției electrice. El a estimat că până în 2030, vor fi necesare aproximativ 800.000 de tone de astfel de produse chimice pe an.

Uzina, programată să înceapă producția în 2027, se așteaptă să producă anual 50.000 de tone de produse chimice din litiu pentru baterii, ceea ce ar fi suficient pentru a alimenta un milion de baterii de mașini electrice.

Pentru a reduce impactul asupra mediului, Green Lithium intenționează să implementeze tehnologii cu consum redus de energie, să utilizeze surse regenerabile de energie electrică, hidrogen gazos și să implementeze tehnologii de captare a carbonului. Prin aceste măsuri, compania își propune să reducă amprenta de carbon a rafinăriei cu 80% față de rafinăriile tradiționale.

Sargent a subliniat că beneficiile procesului decarbonizat utilizat în Marea Britanie depășesc cu mult costurile de transport ale materialelor, oferind astfel un dividend semnificativ în reducerea emisiilor de carbon și producția durabilă de substanțe chimice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabili / Foto: Freepik
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Banca Naționala a României
Vagon de tren

Transportul călătorilor cu trenul, luat la puricat de ANPC

Calitatea transportului pe calea ferată a intrat în...

OMV Petrom
Leva / Foto: DCBusiness
Președintele Donald Trump face declarații pentru jurnaliști
RCA
Consiliul Fiscal, nu foarte optimist privind reducerea deficitului
Florin Barbu
Bursa de la București
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Freepik.com
Foto: Freepik.com

Rusia raportează un deficit bugetar de 1,7% din PIB

 Deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, nivelul...

Dolari. Freepik.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Contor electric
Gabriel Biris
Factură energie electrică
ROBOR
Protest al angajaților MIPE
Ștampilă de vot / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Aramco

Surpriză totală, saudiții scumpesc petrolul

Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...

Cazino
Oameni traversează strada

pixel