Reuters: Prima rezoluție privind inteligența artificială, adoptată de Națiunile Unite
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Adunarea generală a Națiunilor Unite / Foto: AIEA / Flickr
Adunarea generală a Națiunilor Unite / Foto: AIEA / Flickr
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat joi, în unanimitate, prima rezoluție globală privind inteligența artificială, care încurajează țările să protejeze drepturile omului, să protejeze datele personale și să monitorizeze inteligența artificială pentru a detecta riscurile, notează Reuters.

Rezoluția fără caracter obligatoriu, propusă de Statele Unite și co-sponsorizată de China și de alte peste 120 de națiuni, pledează, de asemenea, pentru consolidarea politicilor de confidențialitate.

"Astăzi, toți cei 193 de membri ai Adunării Generale a Națiunilor Unite au vorbit pe o singură voce și, împreună, au ales să guverneze inteligența artificială în loc să o lase să ne guverneze pe noi", a declarat ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Rezoluția este cea mai recentă dintr-o serie de inițiative - puține dintre ele cu efect - ale guvernelor din întreaga lume pentru a modela dezvoltarea inteligenței artificiale, pe fondul temerilor că aceasta ar putea fi folosită pentru a perturba procesele democratice, pentru a pune pe jar frauda sau pentru a duce la pierderi dramatice de locuri de muncă, printre alte prejudicii.

"Proiectarea, dezvoltarea, implementarea și utilizarea necorespunzătoare sau rău intenționată a sistemelor de inteligență artificială ... prezintă riscuri care ar putea ... submina protecția, promovarea și exercitarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale", se arată în măsură. În noiembrie, SUA, Marea Britanie și peste o duzină de alte țări au dezvăluit primul acord internațional detaliat privind modul în care inteligența artificială poate fi protejată de actorii necinstiți, făcând presiuni pentru ca întreprinderile să creeze sisteme de inteligență artificială care să fie "sigure prin proiectare".

Citește și: O firmă românescă a pornit revoluția roboților

Europa este înaintea Statelor Unite, legislatorii UE adoptând luna aceasta un acord provizoriu pentru a supraveghea tehnologia. Administrația Biden a făcut presiuni asupra legislatorilor pentru reglementarea AI, dar un Congres american polarizat a făcut puține progrese.

Între timp, Casa Albă a încercat să reducă riscurile IA pentru consumatori, lucrători și minorități, consolidând în același timp securitatea națională printr-un nou ordin executiv în octombrie.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că a fost nevoie de aproape patru luni pentru a negocia rezoluția, dar că aceasta a oferit lumii "un set de principii de bază pentru a ghida următorii pași în dezvoltarea și utilizarea IA".

Întrebați miercuri dacă negociatorii s-au confruntat cu rezistență din partea Rusiei sau a Chinei, înalți oficiali ai administrației au declarat că au existat "multe conversații aprinse", dar că administrația s-a angajat activ cu țările cu care are opinii diferite.

La fel ca guvernele din întreaga lume, oficialii chinezi și ruși explorează cu entuziasm utilizarea instrumentelor de inteligență artificială pentru o varietate de scopuri. Luna trecută, Microsoft a declarat că a prins hackeri din ambele țări care foloseau software-ul OpenAI susținut de Microsoft pentru a-și perfecționa abilitățile de spionaj.

Ca răspuns la raportul Microsoft, China a declarat că se opune la ceea ce a numit acuzații nefondate, în timp ce Rusia nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel