Primăriile nu mai au bani să-şi achite cofinanţarea la proiectele europene. Soluţia de avarie găsită de Guvern

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Pe agenda şedinţei de miercuri, 9 aprilie, a Guvernului se află şi analiza unui proiect de ordonanță de urgență a Guvernului pentru asigurarea unor împrumuturi din Trezoreria Statului.

Actul normativ este promovat din inițiativa Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministerului Finanțelor, urmare analizei solicitărilor formulate de unele unități administrativ-teritoriale care se confruntă cu o lipsă acută de fonduri datorată resurselor insuficiente ale bugetului local, ceea ce împiedică alocarea unor sume de bani pentru asigurarea cheltuielilor neeligibile aferente proiectelor care au beneficiat de fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

 

De câţi bani au nevoie primăriile

 

"În contextul actualei situații economice, unitățile administrativ-teritoriale se confruntă cu un blocaj ca urmare a lipsei de resurse financiare în bugetele locale. (...) În situaţia în care proiectele/operaţiunile nefinalizate și nefuncționale nu sunt implementate integral şi nu sunt operaţionalizate până la data de 31 decembrie 2025, în condiţiile asumate de beneficiari prin actele adiţionale încheiate în baza prevederilor alin. (3), autoritatea de management decide încetarea contractelor de finanţare, precum şi restituirea de către beneficiari a sumelor primite din fonduri externe nerambursabile, împreună cu cofinanţarea de la bugetul de stat şi plata eventualelor dobânzi şi penalităţi, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2011, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 142/2012, cu modificările şi completările ulterioare. (...)

În plus, la nivelul unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale (care au transmis date) se află în implementare, potrivit unei analize realizate de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, 14.351 de proiecte în valoare de 234.115.045.888,22 lei finanțate din fonduri externe nerambursabile sau din programe naționale care necesită o cofinanțare în valoare de 20.411.336.829,28 lei și cheltuieli neeligible în valoare de 30.479.083.301,66 lei. 

Potrivit analizei, unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale au dificultăți în asigurarea resurselor financiare din bugetele locale pentru suma de 30.665.086.385,23 lei din totalul sumei de peste 234 de miliarde lei menționată mai sus, reprezentând cheltuieli neeligibile și cofinanțare aferente proiectelor. Din această sumă, care reprezintă deficitul de finanțare al bugetelor locale, necesarul pentru finalizarea proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile și Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este de 17.281.528.961 lei", se arată în document.

Cum se vor face plăţile

 

"Astfel, prin similitudine cu instituțiile de credit care pot acorda facilități de refinanțare, pentru a veni în sprijinul unităților administrativ-teritoriale care întâmpină provocări în derularea creditelor existente, prin mecanismul propus, se creează atât posibilitatea contractării unor noi împrumuturi pentru asigurarea finanţării cheltuielilor neeligibile, a prefinanţării şi/sau cofinanţării acestora cât și posibilitatea refinanțării datoriei publice locale ce decurge din împrumuturile contractate din venituri din privatizare, împrumuturile putând beneficia și de o perioadă de grație de 12 luni pentru principal, rambursarea acestora putându-se efectua între 1 - 10 ani, cu posibilitatea rambursării anticipate", explică Guvernul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BCE / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Jerome Powell, șeful Fed / Foto: Federal Reserve / Flickr
Banca Națională a României

Banca Naţională a României împlineşte 145 de ani

Banca Naţională a României împlineşte joi 145 de ani.

Digitalizarea în România merge foarte prost / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Semn de întrebare
Dolarul rămâne sub presiune / Ilustrație: Oana Pavelescu

Cum a devenit Trump aliatul neașteptat al monedei euro

Războiul tarifar inițiat de Donald Trump a declanșat o...

Rachete ale armatei Chinei / FOTO: Wikipedia
Un proiect revoluționar / FOTO: Captură ecran
Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Corina Martin / FOTO: Pagina de Facebook
Trenuri / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Magistrați / Foto: Freepik
Beijing
Ghișeu
Foto: Freepik.com
Copii din mediul rural rareori se consideră fericiți / Foto: Oana Pavelescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
Despre prosumatori
Familie în vacanță / Foto: Freepik
Exploatare / FOTO: Freepik
Mina Șuior
Foto: Oana Pavelescu
Foto: Freepik.com
Rachetă / FOTO: Freepik
Scădere / FOTO: Freepik
La benzinărie / FOTO: Freepik
SUA vs. China / FOTO: Freepik
Honda

pixel