Primele proiecte finanțate prin Anghel Saligny, aprobate
Autor: Georgel Simionică
Data actualizării:
Data publicării:
Au fost aprobate primele proiecte din programul Anghel Saligny
Au fost aprobate primele proiecte din programul Anghel Saligny
Ministerul Dezvoltării spune că au fost aprobate primele proiecte finanțate prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”.

Primele 73 de proiecte pentru investiții în realizarea, extinderea și modernizarea infrastructurii de distribuție a gazelor naturale, în valoare totală de 3.854.583.847,09 lei, finanțate prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, au fost aprobate de Ministerul Dezvoltării, a anunțat ministrul Cseke Attila.

Acestea fac parte din categoria celor 105 proiecte mature care vizează dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale din 165 unități administrativ-teritoriale, depuse inițial la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, dar a căror valoare a excedat plafonul alocat POIM.

”Obiectivul nostru este să asigurăm acest serviciu de bază pentru cetățenii care nu sunt racordați la rețeaua de gaze naturale și, prin acest program, vom branșa aproximativ 196.000 de familii la rețeaua de gaze”, a precizat ministrul dezvoltării.

Ministrul Cseke Attila a reamintit că, prin Programul ”Anghel Saligny”, sunt alocate 65,5 miliarde de lei pentru extinderea și modernizarea rețelelor de drumuri, poduri, apă, canalizare și gaz.

Ministrul Dezvoltării a apropat peste 14 milioane lei pentru achiziția de gaze naturale

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a aprobat repartizarea către bugetele locale ale unor unităţi administrativ-teritoriale a celei de-a XI-a tranşe, în valoare de 14.435.675,96 lei, din subvenţia de compensare a costurilor legate de achiziţia gazelor naturale necesare producerii energiei termice în sistem centralizat pentru sezonul rece 2021-2022.

Suma este aferentă subvenţiei pentru consumul de gaze naturale din luna martie 2022 şi este repartizată către Braşov, Constanţa, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Iaşi şi Bârlad, a precizat un comunicat de presă al MDLPA.

Suplimentar, pentru sprijinirea autorităţilor administraţiei publice locale în asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, a fost alocată suma de 42.491.065,48 lei.

Fondurile sunt raportate la consumul din luna februarie 2022 şi sunt destinate municipiilor Arad, Bacău, Călăraşi, Constanţa, Giurgiu, Timişoara şi Focşani.

"Astfel, până în prezent, din cele 400 milioane lei alocate cu această destinaţie, prin Legea bugetului de stat pentru 2022, au fost utilizate 330.485.150,87 lei, atât sub formă de subvenţie la achiziţia de gaze naturale şi păcură, cât şi pentru asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populaţiei", a precizat ministrul Cseke Attila. 

Pe de altă parte, ministrul a anunţat, miercuri, repartizarea celor 7,5 miliarde de lei din Programul "Anghel Saligny" pentru reţelele de distribuţie a gazelor naturale, amintind că 70% dintre localităţile din România nu sunt racordate la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...


pixel