Primii 500 de miliardari lumii s-au îmbogăţit cu un trilion de dolari în 2021
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Primii 500 de miliardari lumii s-au îmbogăţit cu un trilion de dolari în 2021
Primii 500 de miliardari lumii s-au îmbogăţit cu un trilion de dolari în 2021
Cei mai bogați oameni din lume au câștigat anul trecut un trilion de dolari, potrivit indicelui Bloomberg Billionairs. Elon Musk a câștigat de unul singur aproape 118 miliarde de dolari, în timp ce, la polul opus, Națiunile Unite estimează că 150 de milioane de oameni s-au adâncit în sărăcie în 2021

Elon Musk este cel mai bogat om din lume şi la început de 2022, dar şi persoana care a câştigat cel mai mult anul trecut. Pe locul secund în clasamentul pe 2021, cu un câştig la jumătate faţă de cel al patronului Tesla, se află magnatul de bunuri de lux Bernard Arnault (creștere a averii cu 62,7 miliarde de dolari), dar în Top 10 îi regăsim şi pe co-fondatorii Google, Larry Page și Serghei Brin (cu 47 de miliarde, respectiv 45 de miliarde de dolari). Mark Zuckerberg a avut un an de coşmar din cauza problemelor legate de Facebook, dar asta nu l-a împiedicat să-şi mai adauge la avere încă 25 de miliarde de dolari anul trecut.

CNN scrie că „oricât de mult 2021 poate fi numit ca fiind Anul Muncitorului, datorită creșterii salariilor și eforturilor reînnoite de sindicalizare, alimentate de o piață a forței de muncă restrânsă, câștigurile astronomice realizate de o pătură de 0,001%, la nivel mondial, subliniază imensitatea decalajului de bogăție dintre lucrători și acţionarii pe care îi deservesc.

Pentru al treilea an la rând, 2021 a fost un moment bun pentru a fi bogat. În repetate rânduri, Wall Street a ignorat preocupările legate de inflație, blocajele lanțului de aprovizionare și noile variante de Covid-19, pentru a menține piețele de acțiuni în funcțiune. Pe acest front, cei bogați datorează imens Rezervei Federale a SUA, care a aruncat în fiecare lună zeci de miliarde de dolari pe piețele financiare, menținând în același timp ratele dobânzilor aproape de zero, o politică monetară ultralaxă, menită să mențină numerarul în mișcare pe piețele financiare”.

Franța este prima ţară din Europa care permite medicilor infectaţi să trateze pacienţi

S&P 500 a câștigat aproape 27% anul trecut, în timp ce indicele Dow Jones a câștigat aproximativ 19%, iar Nasdaq a încheiat anul cu 21% pe plus.

Evaluările altor active, cum ar fi criptomonede, mărfuri și proprietăți, au crescut și ele, umplând și mai mult cuferele ultrabogaților. Potrivit Bloomberg , averile nete combinate ale celor 500 de persoane din indicele Billions depășesc acum 8,4 trilioane de dolari. Asta înseamnă mai mult decât Produsul Intern Brut al oricărei țări de pe planetă, cu excepția Statelor Unite și a Chinei.

Pe tot parcursul anului, propunerile parlamentarilor americani pentru o așa-zisă „taxă pe miliardar” au fost luate în derâdere, inclusiv de bogătaşii precum Elon Musk. Asta în condiţiile în care, în ultimii ani, acesta a plătit prea puțin impozit pe venit, iar compania sa de maşini a fost construită parțial pe baza ajutoarelor guvernamentale.

De când a început pandemia, miliardarii americani și-au văzut averile colective crescând cu peste 70% la peste 5 trilioane de dolari, potrivit unui raport al Americans for Tax Fairness și al Institute for Policy Studies Program on Inequality, care a analizat datele Forbes.

Democrații susțin că numai câștigurile miliardarelor din ultimii doi ani ar fi suficiente pentru a plăti planul de infrastructură socială al președintelui Joe Biden.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel