Primul avion invizibil al Chinei pune în pericol securitatea SUA
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
China a difuzat mai multe clipuri în care prezintă noul lor avion invizibil H-20
China a difuzat mai multe clipuri în care prezintă noul lor avion invizibil H-20
Publicitatea care a înconjurat aeronava H-20 arată că Forțele Aeriene ale Armatei de Eliberare Populară din China consideră că avionul va fi în curând suficient de pregătit ca să fie prezentat publicului atât intern cât și internațional. Odată prezentat, analiștii vor studia geometria aeronavei pentru a estima cât ”invizibil” este cu adevărat căutând călcâiul lui Ahile, cum ar fi orificiile de intrare a motorului și ampenajul de coadă.

În octombrie 2018, mass-media chineză a anunțat că Forța Aeriană a Armatei de Eliberare a Poporului (FAAEP) va prezenta publicului noul bombardier invizibil H-20 în timpul unei paradei care sărbătorește a șaptesprezecea aniversare a forțelor aeriene din 2019.

Campania de promovare al avionului a fost una foarte agresivă, imaginea avionului fiind prezentată cu mai multe ocazii.
Specialiștii apreciază că dacă avionul H-20 are caracteristicile anunțate acest lucru va aduce modificări dramatice ale calculelor strategice dintre SUA și China și ceea ce duce la expunerea bazelor americane din Pacific.

Doar trei țări au resursele și vor să dezvolte bombardiere strategice uriașe care pot atinge ținte pe tot globul: Statele Unite, Rusia și China. Pentru China să aibă bombardiere strategice are logică, deoarece Beijingul percepe dominanța jumătății vestice a Oceanului Pacific drept esențială pentru securitatea sa, din cauza invaziilor maritimea și provocrilor în special din partea Statele Unite, notează publicația National Interest. Cele două superputeri sunt separate cu cinci până la șase mii de mile de ocean - iar Statele Unite au dezvoltat o rețea de teritorii insulare precum Guam, baze militare străine în Asia de Est și super-transportoare cu care își poate proiecta puterea atât în aer aer cât și pe apă.

Asasinul avioanelor de spionaj. Un proiect gândit de două țări

Xi'an Aviation, producătorul modelului H-20, construiește, de asemenea, bombardierele strategice H-6 din China, o copie a avioanelor sovietice Tu-16 din anii 1950, care a fost modernizat recent cu tehnologie aviatică modernă, capacitate de realimentare aeriană și rachete de croazieră pentru modelele H-6K și H-6J.

China a dezvoltat tehnologia pentru avioanele invizibile J-20 și J-31 ceea ce a fost un preambul pentru proiectul H-20, așa cum Xi'an a dezvoltat avionul Y-20, ceea ce a arătat că aceștia pot construi avioane de mari dimensiuni cu rază lungă de acțiune, folosind tehnici moderne de proiectare și fabricație asistate de computer - tehnologie de precizie care este esențială pentru producerea în masă a suprafețelor exterioare ale aeronavelor invizibile.

Noul bombardier strategic este de așteptat să aibă o rază maximă de luptă în care nu necesită alimentare, care depășește 8.046 de kilometri și o sarcină utilă între 10 și 20 de tone. Acest lucru se datorează faptului că se pare că H-20 este conceput pentru a atinge ținte dincolo de „al doilea inel insular” (care include bazele SUA din Japonia, Guam, Filipine etc.) din bazele Chinei continentale. Al treilea lanț insular se extinde între Hawaii și coasta Australiei.

Bombardier strategic fără pilot. Primul în lume. Cine îl dezvoltă

H-20 va fi probabil capabil să transporte arme nucleare, oferind în cele din urmă Chinei triada completă: submarine, rachete balistice și bombardiere. Deși H-6 a fost bombardierul nuclear inițial al Chinei, acesta nu mai este configurat pentru atac nuclear, însă acest lucru s-ar putea schimba dacă se creează o rachetă balistică cu focos nuclear. Beijingul este neliniștit că americanii și-ar putea îmbunătăți capacitățile de apărare împotriva rachetelor balistice pentru a combate micul arsenal ICBM și SLBM din China. Adăugarea unui bombardier precum H-20 ar contribui la forța de descurajare a Chinei prin adăugarea unui nou vector de atac nuclear dificil de oprit împotriva căruia apărarea americană nu este proiectată să lupte.

Analiștii prognozează producția va putea începe în jurul anului 2025. Dacă H-20 este considerat a fi un design credibil, Pentagonul la rândul său va trebui să ia în considerare implicațiile strategice ale capacităților Chinei și va căuta probabil să implementeze tehnologii de contracarare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13 aprilie,...

Şeful Fed anunţă că va mai dura până la scăderea dobânzilor

Jerome Powell, președintele Rezervei Federale a SUA, a...

Grup de influenceri, proces împotriva interzicerii TikTok

Un grup de influenceri TikTok au intentat un proces la o...

Cuprul, tot mai căutat şi mai scump

Cotația “futures” a cuprului a crescut cu aproape 23%...

Ce s-a decis în şedinţa de Guvern de marţi. Află detalii

Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului...

Cu cât s-a scumpit manopera în service-urile auto

S-a scumpit serios manopera pentru reparaţiile auto.

China se opune ferm noilor taxe vamale impuse de SUA

China și-a arătat opoziția față de majorarea tarifelor...

Prețul argintului, în creștere: Cauze și implicații

Prețul argintului a înregistrat o creștere semnificativă...

INS vine cu o veste bună privind rata inflației

Cele mai recente cifre publicate de INS privind rata...

Biden scoate artileria grea împotriva importurilor din China

Administrația Biden a anunțat o serie de măsuri pentru a...

Belgienii se înghesuie să-și vândă aurul. Explicații

Sunt date anunțate de magazinul de vânzări online...


pixel