În octombrie 2018, mass-media chineză a anunțat că Forța Aeriană a Armatei de Eliberare a Poporului (FAAEP) va prezenta publicului noul bombardier invizibil H-20 în timpul unei paradei care sărbătorește a șaptesprezecea aniversare a forțelor aeriene din 2019.
Campania de promovare al avionului a fost una foarte agresivă, imaginea avionului fiind prezentată cu mai multe ocazii.
Specialiștii apreciază că dacă avionul H-20 are caracteristicile anunțate acest lucru va aduce modificări dramatice ale calculelor strategice dintre SUA și China și ceea ce duce la expunerea bazelor americane din Pacific.
Doar trei țări au resursele și vor să dezvolte bombardiere strategice uriașe care pot atinge ținte pe tot globul: Statele Unite, Rusia și China. Pentru China să aibă bombardiere strategice are logică, deoarece Beijingul percepe dominanța jumătății vestice a Oceanului Pacific drept esențială pentru securitatea sa, din cauza invaziilor maritimea și provocrilor în special din partea Statele Unite, notează publicația National Interest. Cele două superputeri sunt separate cu cinci până la șase mii de mile de ocean - iar Statele Unite au dezvoltat o rețea de teritorii insulare precum Guam, baze militare străine în Asia de Est și super-transportoare cu care își poate proiecta puterea atât în aer aer cât și pe apă.
Asasinul avioanelor de spionaj. Un proiect gândit de două țări
Xi'an Aviation, producătorul modelului H-20, construiește, de asemenea, bombardierele strategice H-6 din China, o copie a avioanelor sovietice Tu-16 din anii 1950, care a fost modernizat recent cu tehnologie aviatică modernă, capacitate de realimentare aeriană și rachete de croazieră pentru modelele H-6K și H-6J.
China a dezvoltat tehnologia pentru avioanele invizibile J-20 și J-31 ceea ce a fost un preambul pentru proiectul H-20, așa cum Xi'an a dezvoltat avionul Y-20, ceea ce a arătat că aceștia pot construi avioane de mari dimensiuni cu rază lungă de acțiune, folosind tehnici moderne de proiectare și fabricație asistate de computer - tehnologie de precizie care este esențială pentru producerea în masă a suprafețelor exterioare ale aeronavelor invizibile.
Noul bombardier strategic este de așteptat să aibă o rază maximă de luptă în care nu necesită alimentare, care depășește 8.046 de kilometri și o sarcină utilă între 10 și 20 de tone. Acest lucru se datorează faptului că se pare că H-20 este conceput pentru a atinge ținte dincolo de „al doilea inel insular” (care include bazele SUA din Japonia, Guam, Filipine etc.) din bazele Chinei continentale. Al treilea lanț insular se extinde între Hawaii și coasta Australiei.
Bombardier strategic fără pilot. Primul în lume. Cine îl dezvoltă
H-20 va fi probabil capabil să transporte arme nucleare, oferind în cele din urmă Chinei triada completă: submarine, rachete balistice și bombardiere. Deși H-6 a fost bombardierul nuclear inițial al Chinei, acesta nu mai este configurat pentru atac nuclear, însă acest lucru s-ar putea schimba dacă se creează o rachetă balistică cu focos nuclear. Beijingul este neliniștit că americanii și-ar putea îmbunătăți capacitățile de apărare împotriva rachetelor balistice pentru a combate micul arsenal ICBM și SLBM din China. Adăugarea unui bombardier precum H-20 ar contribui la forța de descurajare a Chinei prin adăugarea unui nou vector de atac nuclear dificil de oprit împotriva căruia apărarea americană nu este proiectată să lupte.
Analiștii prognozează producția va putea începe în jurul anului 2025. Dacă H-20 este considerat a fi un design credibil, Pentagonul la rândul său va trebui să ia în considerare implicațiile strategice ale capacităților Chinei și va căuta probabil să implementeze tehnologii de contracarare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...