Primul gaz extras din Marea Neagră, cu destinație externă, acuză Rareș Bogdan. Elena Cristian: Dacă legea a fost încălcată, contractul este nul

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Elena Cristian a reacționat la acuzația lui Rareș Bogdan conform căreia primul gaz românesc din Marea Neagră pleacă spre export.  

”Trăim vremuri foarte grele noi, poporul de rând, nu politicienii. Dl. Rareș Bogdan este mâhnit. Ok! Și noi suntem mâhniți când vedem facturile. Dl. Rareș Bogdan, dacă are aceste informații, trebuie să solicite realizarea unei anchete prin care să se lămurească Guvernul de ce nu s-a respectat legea, de ce statul român nu a primit acea solicitare pentru a-și exprima dreptul de preempțiune în acest caz și de ce lucrurile s-au întâmplat astfel. Dacă aceasta este realitatea, legea a fost încălcată și-n acest caz, contractul în cauză poate fi anulat. Lucrurile sunt foarte clare. Ministrul Energiei ar trebui foarte bine să iasă public, să ne spună cum stau lucrurile în acest caz, situație în care legea este, din punctul de vedere, clară, clară, clară, așa cum a fost modificată. Statul are drept de preemțiune și dacă nu i s-a solicitat să uzeze de acest drept, legea este încălcată, iar contractul este nul. Prin urmare, ne ajută o anchetă, lămurirea situației, mai ales în acest vremuri în care gazul este adevărat aur, în care toată lumea se bate pe resursele de gaze, în care vorbim despre prețuri uriașe și despre o iarnă pe care o avem în față și pe care nu știm cum o vom trece. Așa că trebuie lămurit cât mai curând, nu cu mâhnire, ci cu profesionalism” a spus jurnalista Elena Cristian (DCBusiness.ro), la RomâniaTv. 

Rareș Bogdan acuză că primul gaz extras din Marea Neagră se duce spre export

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan susține că gazul care se extrage de la Black Sea Oil & Gas, primul gaz din platforma continentală, deja este vândut străinilor, fiind contractat de grupul Engie, iar acest lucru ar putea genera României probleme, mai ales la iarnă, când vom avea nevoie de mai multe resurse.

"Ca să fie clar tuturor, o parte din gaz a fost vândut pentru că, conform estimărilor, avem rezerve de 150 de miliarde de metri cubi, iar ceea ce se exploatează astăzi este undeva la 3 milioane de metri cubi pe zi, extras din platforma continentală. Este primul gaz extras, asta este partea bună a lucrurilor, grav este că din cauza faptului că ANRE și ANRM nu își fac treaba în România, acest gaz extras, depozitat în depozitele subterane din România, este contractat deja, împotriva legii, împotriva OUG 27 care prevede că drepturile de gestiune pentru tot ceea ce înseamnă extras din subsolul național îl are statul român prin reprezentanții săi, respectiv Romgaz, Transgaz, și abia în cazul în care statul român spune că nu are nevoie de această cantitate de gaz, abia atunci compania respectivă poate face contracte bilaterale pentru a-l întoarce pe piața externă.

Din păcate, deja este un contract semnat cu Grupul Engie, care acționează, mă rog, din punct de vedere economic nu ai ce să le reproșezi. Problema este că cineva nu a respectat legea, fie cei care îl extrag, fie cei care l-au achiziționat, sau pur și simplu statul român nu și-a făcut treaba prin reprezentanți cu privire la această chestiune, potrivit DCNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Precizări făcute de Ministerul Justiției
Eugen Rădulescu
Un cuplu se uită la documente
Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness

pixel