Prin București, acolo unde timpul s-a oprit în loc
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Cavafii vechi, colț cu Moșilor
Cavafii vechi, colț cu Moșilor
EXCLUSIV
Nici tramvaiele nu se grăbesc, târându-se greoi și jalnic.

Nu mai trecusem de mult, de foarte mulți ani pe Calea Moșilor, porțiunea de la Bulevardul Carol spre Piața Sfântul Gheorghe. Atunci, după ce treceau de sediul ANAF al sectorului 3 și de Școala Gimnazială nr. 71, simțeai mirosul de covrigi sau de merdenele de la simigeriile și plăcintăriile care se înșirau de-a lungul străzii. Au dispărut și, odată cu ele și o parte din farmecul acestui loc, devenit un amestec bizar de clădiri în paragină, ruine care abia se țin, case renovate pitite în spatele unor garduri înalte. Un tablou dureros, punctat ici și colo de câte un imobil mobil rătăcit într-un peisaj în care nu își are locul. 

Șina de tramvai a fost refăcută în 2007, dar s-a păstrat pavajul și trotuarele denivelate și înguste. Și este păcat să vezi cum o stradă a vechiului București, unde zidurile caselor care au, fiecare în parte, o poveste de zeci de ani, sunt acum mâzgălite și murdare, ca și cum nu ar mai aparține nimănui. Iar unele dintre aceste clădiri pe care și-au lăsat ”operele” niște tineri chinuiți, probabil, de talent, sunt declarate monumente istorice. 

Un radio mic și un telefon vechi

La capătul dintre Piața Sfântul Gheorghe, Calea Moșilor se intersectează cu strada Cavafii Vechi. Iar imediat cum o cotești spre dreapta, dai peste două ateliere de ”Haine de Piele”. Sunt de mult acolo, dar niciodată nu am intrat până acum. Am deschis ușa, am pășit și brusc m-am trezit într-o lume uitată de timp. Nici un calculator, nici un televizor pe perete, nimic care să indice că se ne aflăm în era digitalizării. Doar un radio mic, un telefon fix care ar fi meritat să fie expus într-un muzeu, o măsuță rotundă și două fotolii de prin anii 1960 și o masă mare acoperită pe jumătate cu un maldăr de bucăți de piele.

A rămas singur  

”Bună ziua, poftiți, intrați!”, m-a întâmpinat stăpânul locului, un bărbat cu o față toată numai un zâmbet. Nu, nu era nimic forțat, doar că ochii emanau atâta căldură, iar glasul atâta liniște încât era imposibil să nu zâmbești, la rândul tău. I-am arătat care este scopul vizitei și, după ce a învârtit jacheta pe toate părțile, declarând că nimic nu mai este de calitate în ziua de astăzi, mi-a spus: ”Se rezolvă!”. Și am intrat în vorbă. Așa am aflat că atelierul, singurul care a mai supraviețuit pe fărâma aceea de stradă, cândva raiul pantofarilor, al cojocarilor, blănarilor și a altor asemenea meserii, fusese deschis încă din 1963. El a venit pe la începutul anilor 1990, când în atelier lucrau, în două schimburi, 15 angajați, coordonați de doi meșteri. Și aveau de lucru și munceau pe brânci, aveau comenzi de nu puteau face față. Acum este singur. ”Dar nu mă plâng. Am de lucru mai ales toamna și iarna, vara stau și mă odihnesc”, mi-a spus bărbatul în vârstă de 64 de ani și ieșit deja la pensie. 

Nu te grăbești, faci totul cu migală

”Și nici nu mă plictisesc. Mereu vine câte un vecin, dintre cei care locuiesc aici de mult. Depănăm amintiri, comentăm știrile de la radio. Este lumea noastră. În cea de afară nu ne mai regăsim deja”, a continuat el arătând spre fereastra acoperită cu o perdea macrame lucrată de mână. Pe diagonală de atelier se zăreau sediile a două agenții bancare: geamuri mari, multă lumină. ”Și vă descurcați?”, l-am întrebat. ”Cât de cât. Numai chiria mă costă 400 de euro pe lună, plus lumina încă 120 de lei. Dar nu renunț”, m-a asigurat omul îmbrăcat într-un halat curat și apretat. ”Văd că aveți mașini de cusut cu pedală”, am insistat eu. ”Sunt cele mai bune. Așa ies lucrurile de calitate. Când lucrezi cu piele, nu te grăbești, faci totul cu migală”, mi-a explicat el.

Fac parte din istoria acestui oraș 

Am mulțumit, am deschis ușa atelierului și am plecat. M-am urcat în tramvaiul unde cei mai mulți dintre pasageri stăteau cu ochii în telefon, ferindu-se, parcă, să privească pe fereastră, și am străbătut din nou Calea Moșilor. Și din nou am văzut acele case care fac parte din istoria acestui oraș. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel