Principalii procesatori mondiali de cacao sunt în declin. Prețurile ciocolatei au explodat

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ciocolată / sursa foto: Freepik.com / bondvit90
Ciocolată / sursa foto: Freepik.com / bondvit90
Principalele fabrici africane de cacao din Coasta de Fildeș și Ghana au oprit sau au redus procesarea deoarece nu își permit să cumpere materie primă, au declarat patru surse comerciale.

Acest lucru va duce inevitabil la scumpirea ciocolatei din întreaga lume, informează Reuters.

Experții spun că piața de cacao ar putea înregistra un nou deficit în sezonul următor, în funcție de amploarea cu care vor fi afectate păstăile de cacao din Africa de Vest de bolile specifice acestei plante.

Producătorii de ciocolată au majorat deja prețurile pentru consumatori, după trei ani de recolte slabe de cacao, iar al patrulea este așteptat, în cele două țări care produc aproape 60% din toată cacaua la nivel mondială.

Prețurile la cacao aproape s-au triplat în ultimul an, depășind maxime istorice al prețurilor.

Producătorii de ciocolată nu pot produce ciocolată folosind cacao brută și se bazează pe procesatori pentru a transforma boabele în unt și lichior care pot fi transformate în ciocolată. Însă procesatorii spun că nu își permit să cumpere boabele de cacao.

Transcao, procesatorul de păstăi de cacao, controlat de stat din Coasta de Fildeș, una dintre cele nouă fabrici importante din țară, a declarat că a încetat să mai cumpere boabe de cacao din cauza prețului acestora.

Aceasta a declarat că încă procesează din stocul deținut, dar nu a precizat la ce capacitate funcționează. Două surse din industrie au declarat că fabrica era aproape inactivă.

Una dintre cele două surse a declarat că mai multe fabrici importante de stat ar putea fi închise în curând în Coasta de Fildeș, principalul producător, care produce aproape jumătate din cantitatea de cacao din lume.

În Ghana, al doilea producător de cacao la nivel mondial, majoritatea celor opt fabrici, inclusiv compania de stat Cocoa Processing Company (CPC), au suspendat în mod repetat activitatea timp de câteva săptămâni de la începutul sezonului în octombrie, au declarat două surse din industrie.

În mod normal, autoritățile ivoriene și ghaneze încearcă să protejeze fabricile locale prin acordarea de împrumuturi ieftine sau prin limitarea volumelor de păstăi de cacao pe care le pot cumpăra comercianții mondiali.

Deja, producătorii de ciocolată au majorat prețurile. Magazinele de vânzare cu amănuntul din SUA au cerut cu 11,6% mai mult pentru produsele de ciocolată anul trecut, comparativ cu 2022, arată datele firmei de cercetare de piață Circana.

Autoritatea internațională din acest domeniu se așteaptă ca producția mondială de cacao să scadă cu 10,9%, până la 4,45 milioane de tone în acest sezon.

Această organizație se așteaptă ca stocurile mondiale de cacao să scadă la cel mai scăzut nivel din ultimii 45 de ani până la sfârșitul sezonului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Trenuri / Foto: Freepik
Copii din mediul rural rareori se consideră fericiți / Foto: Oana Pavelescu
Familie în vacanță / Foto: Freepik
Foto: Oana Pavelescu
Foto: Freepik.com
Exploatare / FOTO: Freepik
SUA vs. China / FOTO: Freepik
Dolari

Dolarul își revine, lira sterlină se impune în fața euro

Dolarul și-a revenit ușor, deși incertitudinile legate...

Foto: Freepik.com
Foto: Pexels.com
Foto: Freepik.com
Marcel Ciolacu
Scădere / FOTO: Freepik
Honda
La benzinărie / FOTO: Freepik
Mină de cupru / Foto: Freepik
Conferință la BCE / FOTO: BCE

BCE nu mai are timp de pauze, este constrânsă să acționeze

Banca Centrală Europeană se pregătește să reducă din nou...

Ședință de guvern / Foto: gov.ro
Depozit farmacie / FOTO: Freepik
Foto: Freepik.com
Dolari și aur / Foto: Freepik
Bani / FOTO: Freepik
Shein / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr
Sticlă de vin / FOTO:Freepik
Despre prosumatori
Mina Șuior
Majorarea salariilor costă
Pensiile private se modifică / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com

pixel