Prinse cu mâța-n sac. Mari bănci ale lumii au finanțat distrugerea PĂDURILOR

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Este vorba despre sute de miliarde de dolari
Este vorba despre sute de miliarde de dolari
Sectorul financiar mondial a investit 119 miliarde de dolari în companii implicate în defrișări masive. Într-un studiu al grupului Global Witness privind sponsorizarea activităților care duc la distrugerea masivă a zonelor naturale, apar numele unor importante bănci ale lumii, scrie Financial Times.

Experții au constatat că, în cinci ani care au trecut de la aprobarea Acordului climatic de la Paris, instituții de credit, precum BNP Paribas, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), JPMorgan, HSBC și Bank of America, au acordat sprijin financiar pentru 20 de mari companii agricole implicate în defrișări, printre care și producătorul brazilian de carne JBS, care a încheiat zeci de acorduri financiare în perioada 2016-2020.

De asemenea, printre operațiunile băncilor se numără finanțarea unuia dintre cei mai mari furnizori din lume de boabe de cacao, cafea, bumbac și orez - compania din Singapore Olam International, precum și filialele sale, suma totală a creditelor acordate ridicându-se la aproximativ 730 milioane dolari. Această companie este acuzată de distrugerea pădurilor tropicale din Gabon (Africa Centrală).

„Defrișarea este principala sursă a amprentei noastre de carbon și rezolvarea acestei probleme va fi unul dintre principalele subiecte la viitorul summit ONU privind clima, Cop26, din Marea Britanie. Combaterea defrișării din cauza producției de diverse bunuri nu-i prea interesează pe unii investitori, care, în general, nu acordă atenție eforturilor legate de stopare afectelor provocate de schimbările climatice”, sriu autorii raportului. 

Citește și Dubai își face junglă. Una adevărată. Alt proiect FANTASTIC FOTO

Datele Global Witness arată că cele mai mari cinci bănci au încheiat un total de aproape 570 de tranzacții de obligațiuni și împrumuturi pentru companii suspectate sau acuzate de tăieri masive de lemn. Asta în condițiile în care toate instituțiile menționate, mai puțin ICBC, susțin politicile ce interzid distrugerea pădurilor”, subliniază jurnaliștii de la FT.

Anterior, compania austriacă Allrise a intentat un proces la Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga împotriva președintelui brazilian Jair Bolsonaro. Potrivit reclamanților, guvernul Bolsonaro este responsabil pentru pierderea a patru mii de metri pătrați de zone naturale pe an. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Energie verde / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.


pixel