Prinse cu mâța-n sac. Mari bănci ale lumii au finanțat distrugerea PĂDURILOR
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Este vorba despre sute de miliarde de dolari
Este vorba despre sute de miliarde de dolari
Sectorul financiar mondial a investit 119 miliarde de dolari în companii implicate în defrișări masive. Într-un studiu al grupului Global Witness privind sponsorizarea activităților care duc la distrugerea masivă a zonelor naturale, apar numele unor importante bănci ale lumii, scrie Financial Times.

Experții au constatat că, în cinci ani care au trecut de la aprobarea Acordului climatic de la Paris, instituții de credit, precum BNP Paribas, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), JPMorgan, HSBC și Bank of America, au acordat sprijin financiar pentru 20 de mari companii agricole implicate în defrișări, printre care și producătorul brazilian de carne JBS, care a încheiat zeci de acorduri financiare în perioada 2016-2020.

De asemenea, printre operațiunile băncilor se numără finanțarea unuia dintre cei mai mari furnizori din lume de boabe de cacao, cafea, bumbac și orez - compania din Singapore Olam International, precum și filialele sale, suma totală a creditelor acordate ridicându-se la aproximativ 730 milioane dolari. Această companie este acuzată de distrugerea pădurilor tropicale din Gabon (Africa Centrală).

„Defrișarea este principala sursă a amprentei noastre de carbon și rezolvarea acestei probleme va fi unul dintre principalele subiecte la viitorul summit ONU privind clima, Cop26, din Marea Britanie. Combaterea defrișării din cauza producției de diverse bunuri nu-i prea interesează pe unii investitori, care, în general, nu acordă atenție eforturilor legate de stopare afectelor provocate de schimbările climatice”, sriu autorii raportului. 

Citește și Dubai își face junglă. Una adevărată. Alt proiect FANTASTIC FOTO

Datele Global Witness arată că cele mai mari cinci bănci au încheiat un total de aproape 570 de tranzacții de obligațiuni și împrumuturi pentru companii suspectate sau acuzate de tăieri masive de lemn. Asta în condițiile în care toate instituțiile menționate, mai puțin ICBC, susțin politicile ce interzid distrugerea pădurilor”, subliniază jurnaliștii de la FT.

Anterior, compania austriacă Allrise a intentat un proces la Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga împotriva președintelui brazilian Jair Bolsonaro. Potrivit reclamanților, guvernul Bolsonaro este responsabil pentru pierderea a patru mii de metri pătrați de zone naturale pe an. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel