Prințul moștenitor saudit și Putin laudă cooperarea din OPEC+
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Mohammed bin Salman și Vladimir Putin / Foto: wikimedia
Mohammed bin Salman și Vladimir Putin / Foto: wikimedia
Președintele rus Vladimir Putin și prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman au discutat într-o conversație telefonică despre asigurarea stabilității pe piața energetică și au lăudat cooperarea în cadrul acordului OPEC+.

"Ei au purtat o discuție aprofundată despre asigurarea stabilității pe piața globală a energiei. Ambele părți și-au exprimat aprecierea față de nivelul ridicat de cooperare în cadrul acordului OPEC Plus, care le permite să ia măsuri prompte și eficiente pentru a menține echilibrul între cererea și oferta de petrol", scrie oilprice.com care citează un comunicat al Kremlinului.

Putin și prințul moștenitor, care au convorbiri telefonice regulate în care discută despre cooperare, inclusiv pe piața petrolului, au purtat ultimele discuții la câteva zile după reuniunea OPEC+, la care Arabia Saudită și-ar fi exprimat frustrarea față de lipsa de transparență în ceea ce privește producția actuală de petrol a Rusiei.

La acea reuniune, producătorii OPEC+ au decis să mențină reducerile actuale până la sfârșitul anului 2024, în timp ce principalul producător OPEC și cel mai mare exportator de țiței din lume, Arabia Saudită, a declarat că își va reduce în mod voluntar producția cu 1 milion de bpd în iulie, la aproximativ 9 milioane de bpd. Reducerea anunțată de saudiți ar putea fi prelungită după luna iulie, a declarat ministrul energiei, prințul Abdulaziz bin Salman.

Rusia, la rândul său, a declarat că își va reduce producția de petrol cu 500.000 bpd începând cu luna martie. Reducerile de 500.000 bpd au fost prelungite până la sfârșitul anului 2023, iar după reuniunea de duminică - până la sfârșitul anului 2024. 

Cu toate acestea, datele privind exporturile rusești de țiței din ultimele săptămâni nu au reflectat nicio reducere - dimpotrivă, exporturile rusești de țiței pe cale maritimă au fost în creștere.

Rusia a încetat să mai raporteze nivelurile de producție de petrol, iar piața și analiștii trebuie să se bazeze pe datele de urmărire a navelor, pe sursele comerciale și pe statisticile de import din China și India în ceea ce privește cantitatea de aprovizionare rusă.
După reuniunea OPEC+ de la Viena din acest weekend, prințul Abdulaziz bin Salman a declarat, referindu-se la Rusia: "Am discutat cu Rusia problema producției sale și i-am cerut să își clarifice datele, iar noi am consolidat conceptul de transparență cu Rusia în ceea ce privește cifrele producției sale de petrol."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel