"Ei au purtat o discuție aprofundată despre asigurarea stabilității pe piața globală a energiei. Ambele părți și-au exprimat aprecierea față de nivelul ridicat de cooperare în cadrul acordului OPEC Plus, care le permite să ia măsuri prompte și eficiente pentru a menține echilibrul între cererea și oferta de petrol", scrie oilprice.com care citează un comunicat al Kremlinului.
Putin și prințul moștenitor, care au convorbiri telefonice regulate în care discută despre cooperare, inclusiv pe piața petrolului, au purtat ultimele discuții la câteva zile după reuniunea OPEC+, la care Arabia Saudită și-ar fi exprimat frustrarea față de lipsa de transparență în ceea ce privește producția actuală de petrol a Rusiei.
La acea reuniune, producătorii OPEC+ au decis să mențină reducerile actuale până la sfârșitul anului 2024, în timp ce principalul producător OPEC și cel mai mare exportator de țiței din lume, Arabia Saudită, a declarat că își va reduce în mod voluntar producția cu 1 milion de bpd în iulie, la aproximativ 9 milioane de bpd. Reducerea anunțată de saudiți ar putea fi prelungită după luna iulie, a declarat ministrul energiei, prințul Abdulaziz bin Salman.
Rusia, la rândul său, a declarat că își va reduce producția de petrol cu 500.000 bpd începând cu luna martie. Reducerile de 500.000 bpd au fost prelungite până la sfârșitul anului 2023, iar după reuniunea de duminică - până la sfârșitul anului 2024.
Cu toate acestea, datele privind exporturile rusești de țiței din ultimele săptămâni nu au reflectat nicio reducere - dimpotrivă, exporturile rusești de țiței pe cale maritimă au fost în creștere.
Rusia a încetat să mai raporteze nivelurile de producție de petrol, iar piața și analiștii trebuie să se bazeze pe datele de urmărire a navelor, pe sursele comerciale și pe statisticile de import din China și India în ceea ce privește cantitatea de aprovizionare rusă.
După reuniunea OPEC+ de la Viena din acest weekend, prințul Abdulaziz bin Salman a declarat, referindu-se la Rusia: "Am discutat cu Rusia problema producției sale și i-am cerut să își clarifice datele, iar noi am consolidat conceptul de transparență cu Rusia în ceea ce privește cifrele producției sale de petrol."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul urmează să adopte în...
Proiectul de ordin prevede amânarea și anularea unor...
Gigantul rus Gazprom a raportat...
România și Bulgaria...
Alegerile din SUA pot afecta...
Cursul valutar comunicat de...
O analiză dată publicităţii...
ANPC propune noi reglementări pentru informarea...
Netflix extinde parteneriatul cu NBCUniversal iar...
Laurenţiu Neculaescu,...
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că în...
Coreea de Nord a trimis soldați...
După un început de săptămână...
Angajaţii a peste o sută de...
Un abces dentar este o acumulare de puroi care poate...
Germania are nevoie de reforme şi investiţii pentru a...
Probabilitate confirmată de reprezentantul Kremlinului,...
Legislația în vigoare reglementează strict dobânzile...
Este vorba despre Zhang Yiming, a cărui avere este...
Laurenţiu Neculaescu,...
Australia este cel mai mare...
Laurențiu Neculaescu,...
Grupaj de știri.
Proces în Philadelphia...