Probleme de lichiditate pe piața interbancară din România
Autor: Matei Ion | 12 apr, 07:42
Fluctuaţiile de lichiditate din ultimele luni au venit într-un context în care rata anuală a inflaţiei a accelerat
Fluctuaţiile de lichiditate din ultimele luni au venit într-un context în care rata anuală a inflaţiei a accelerat
Piaţa interbancară din România a fost tensionată în luna martie, într-un context caracterizat de amplificarea turbulenţelor pe pieţele financiare internaţionale din cauza crizei geopolitice din regiune, după invazia militară a Rusiei în Ucraina care a debutat pe 24 februarie.

Deficitul de lichiditate a revenit în luna martie 2022 pe piaţa inter­ban­cară, ajungând la 16,4 mld. lei, medie zil­nică, după excedentul din lunile ia­nuarie şi februarie, unele bănci care au rămas fără lei apelând la împru­mu­turi de la BNR în special prin cre­dite de urgenţă pe o zi, prin facili­ta­tea Lombard, dar şi prin operaţiuni repo bilaterale.

Odată cu intrarea pieţei inter­ban­care din nou pe deficit de lichi­ditate, BNR a redevenit în martie cre­ditor net în raport cu băncile comerciale.

Piaţa interbancară românească în­ce­puse anul 2022 pe excedent de lichi­di­tate, iar surplusul a ajuns în fe­brua­rie la 2,1 mld. lei, medie zilnică, du­pă ce în ianuarie a fost de 1,9 mld. lei. Com­parativ, în decembrie 2021 piaţa era pe deficit de circa 4,7 mld. lei, după cum reiese din datele Băncii Naţionale.

Capcană cu amânarea ratelor. Adrian Vasilescu (BNR): Cine ia această decizie, să ţină cont de un lucru foarte important!

Fluctuaţiile de lichiditate din ultimele luni au venit într-un context în care rata anuală a inflaţiei a accelerat, urcând în februarie 2022 peste 8,5%, de la 8,2% an/an în decembrie 2021, cursul valutar a rămas în apropierea valorilor de 4,94 - 4,95 lei/euro, iar dobânzile din piaţa interbancară au tot crescut începând din octombrie, depăşind 4%, şi apropiindu-se pe unele scadenţe de 5%, fiind în continuare peste dobân­da-cheie, care a urcat în aprilie la 3%.

Finanţările de urgenţă Lombard luate de bănci de la BNR în martie 2022 au depăşit 10,5 mld. lei, maxi­mul din ultimul deceniu, apropiat de vo­lumele din 2008-2009 când pieţele financiare internaţionale erau în fierbere, iar piaţa locală avea criză de lichidităţi. Au fost şi împrumuturi repo în martie, însă volumul a fost mai mic, de 6,3 mld. lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Euro coboară sub 1,02 dolari pentru prima dată din 200

Euro și-a continuat miercuri alunecarea în raport cu...

Prețul cuprului continuă să se prăbușească

Cuprul a coborât sub 7.500 de dolari pe tonă, în timp ce...

Crossuri externe