Probleme la TikTok? Directorul de securitate a demisionat
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Chinezii de la TikTok se pregătesc de atacul americanilor
Chinezii de la TikTok se pregătesc de atacul americanilor
TikTok va avea un nou director de securitate cibernetică după ce Roland Cloutier și-a dat demisia.

Directorul responsabil cu securitatea globală a rețelei sociale TikTok, Roland Cloutier, și care supervizeaza securitatea cibernetică, a maplicației se retrage din funcție, dar va rămâne în cadrul companiei, potrivit unei note interne consultate de Reuters.

"Odată cu recentul nostru anunț privind schimbările în gestionarea datelor în SUA, a sosit momentul ca eu să trec de la rolul meu de șef global al securității la un rol de consiliere strategică axat pe impactul de afaceri al programelor de securitate și încredere, lucrând direct cu CEO-ul conpaniei Shouzi Chew și vicepreședintele de tehnologie al ByteDance Hong Dingkun cât și alți directori", a scris Cloutier în memo-ul intern.

TikTok, aplicația de partajare de videoclipuri deținută de compania chineză ByteDance, l-a angajat pe Cloutier de la procesatorul de salarii Automated Data Processing Inc (ADP) în 2020, în contextul în care autoritățile de reglementare din SUA au început să cerceteze tot mai mult modul în care compania a gestionat datele personale ale utilizatorilor.

Kim Albarella a fost numită în funcția de șef interimar al Organizației de Securitate Globală a TikTok, a precizat vineri compania într-o declarație. Ea va supraveghea tranziția în timp ce Roland Cloutier, care se retrage din operațiunile zilnice pe 2 septembrie, trece la un rol de consilier care se concentrează pe impactul comercial al programelor de securitate și încredere. TikTok este deținută de ByteDance Ltd. din China.

"O parte a abordării noastre în evoluție a fost aceea de a minimiza preocupările legate de securitatea datelor utilizatorilor din SUA, inclusiv crearea unui nou departament pentru a gestiona datele utilizatorilor americani pentru TikTok", au declarat într-o declarație directorul executiv Shou Zi Chew și vicepreședintele pentru tehnologie al ByteDance, Dingkun Hong. "Aceasta este o investiție importantă în practicile noastre de protecție a datelor și, de asemenea, modifică domeniul de aplicare al rolului de CSO global".

Mai mulți senatori republicani i-au scris lui Chew într-o scrisoare din 27 iunie, exprimându-și îngrijorarea cu privire la un raport publicat de Buzzfeed News, potrivit căruia datele consumatorilor americani de la TikTok au fost accesate de inginerii companiei din China. Legislatorii au afirmat că TikTok și ByteDance "își folosesc accesul la o comoară de date ale consumatorilor americani pentru a-i supraveghea pe americani". Senatorii au adăugat că acest lucru "se extinde, din păcate, dincolo de datele consumatorilor, în spațiul securității naționale".

Brendan Carr, un membru republican al Comisiei Federale pentru Comunicații, a fost unul dintre cei mai vocali oponenți ai TikTok și a făcut presiuni asupra Apple Inc. și Google pentru a elimina populara aplicație video din magazinele lor. Săptămâna aceasta, Carr a depus mărturie în fața unui grup de experți din Camera Reprezentanților cu privire la îngrijorarea sa că personalul militar care utilizează aplicația ar putea pune în pericol securitatea națională.

TikTok a răspuns senatorilor într-o scrisoare din 30 iunie, recunoscând că anumiți angajați cu sediul în China pot accesa informații de la utilizatorii americani, dar a negat că informațiile ajung la Partidul Comunist Chinez.

De asemenea, TikTok a declarat că lucrează cu guvernul SUA pentru a consolida securitatea în jurul informațiilor despre utilizatori - în special tot ceea ce este definit ca fiind "protejat" de către Comitetul pentru investiții străine în Statele Unite, sau CFIUS. Noul efort include stocarea fizică a informațiilor din SUA în centre de date pe servere americane deținute de gigantul software Oracle Corp.

Ieșirea lui Cloutier din această funcție a fost în lucru în ultimul trimestru, deoarece compania a înființat o echipă de securitate a datelor specifică SUA, denumită "USDS", pentru a răspunde acestor nevoi în regiune, potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune. Această echipă a raportat direct directorului general al TikTok și include, de asemenea, angajați care lucrează în domeniul ingineriei, al produselor, al moderării conținutului și al operațiunilor, a declarat persoana respectivă. 

Citește și: TikTok schimbă regulile jocului. Modificări majore

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel