Producția de usturoi. Sprijin financiar de cel mult 3.000 de euro/hectar

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Hotârârea a fost adoptată miercuri
Hotârârea a fost adoptată miercuri
Cultivatorii de usturoi vor primi în 2020 un sprijin financiar de cel mult 3.000 de euro/hectar pentru producţia de usturoi, resursele financiare alocate în acest sens de la bugetul de stat depăşind 7,5 milioane de lei, respectiv 1,58 milioane de euro, potrivit unei Hotărâri aprobate miercuri de Executiv.

Pentru a fi consideraţi eligibili, producătorii agricoli trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 de metri pătraţi şi să obţină o producţie de cel puţin trei kilograme de usturoi/10 metri pătraţi. Cererile se depun până la data de 15 mai inclusiv.

"Impactul financiar prevăzut este de maximum 7.500 mii lei, reprezentând echivalentul în lei al sumei de 1.579,080 mii euro şi se asigură din bugetul pe anul 2020", precizează Ministerul Agriculturii, într-un comunicat. 

Potenţialii beneficiari pot fi: producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător; producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008; producătorii agricoli persoane juridice.

Potrivit sursei citate, valorificarea producţiei de usturoi se va face în perioada 1 iulie - 20 noiembrie, iar documentele justificative se vor depune până la data de 27 noiembrie 2020.

Citește și Coronavirus. False remedii de vindecare. OMS: Nu le folosiți

"În vederea monitorizării calităţii usturoiului care se oferă populaţiei, potenţialii beneficiari trebuie să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, ce va fi verificat de Autoritatea Naţională Fitosanitară. Pentru acurateţea datelor privind suprafeţele deţinute şi cultivate cu usturoi, se solicită beneficiarilor o copie a filelor din Registrul agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi în anul de cerere", se arată în document.

De asemenea, reprezentanţii Direcţiilor Agricole Judeţene vor verifica cultura înainte de recoltare, cu evaluarea producţiei.

Procedura de inspecţie şi verificare se realizează de către structura cu atribuţii în inspecţii tehnice din cadrul MADR şi se aprobă prin ordin al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în termen de maximum 10 zile de la data intrării în vigoare a acestei hotărâri.

Guvernul a aprobat miercuri, 18 martie 2020, o Hotărâre care modifică şi completează Hotărârea nr. 108/2019 pentru aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi".

La nivelul României, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul valorii de 155,9 kg, din care consumul de usturoi anual reprezintă 2,2 kilograme, respectiv 1,41% din consumul total de legume

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel