Producția europeană de zahăr, afectată grav de secetă

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Egiptul vrea să restricționeze importurile de zahăr
Egiptul vrea să restricționeze importurile de zahăr
Uniunea Europeană se îndreaptă spre o scădere semnificativă a producţiei de zahăr în acest an, după ce culturile au fost devastate de dăunători şi secetă, ceea ce va face din blocul comunitar un importator net şi va pune presiuni asupra unei industrii fragile a zahărului, susţin analiştii intervievaţi de Reuters.

Producţia de zahăr în Uniunea Europeană şi Marea Britanie ar urma să scadă în acest an până la 16,1 milioane tone, de la 17 milioane tone în 2019, în principal din cauza unei producţii mai mici de sfeclă de zahăr în Franţa, primul producător european, estimează Asociaţia cultivatorilor de sfecla de zahăr din Franţa (CGB).

Producţia la hectar în Franţa ar urma să scadă cu 15% comparativ cu media din ultimi ani, în principal din cauza virusului îngălbenirii sfeclei, susţine analistul CGB, Timothe Masson. Dacă la aceasta se adaugă şi reducerea suprafeţelor cultivate cu sfeclă de zahăr, în 2020 producţia de sfeclă de zahăr ar urma să scadă până la 31,7 milioane tone, de la 38,6 milioane tone în 2019, ceea ce ar însemna că producţia de zahăr rafinat a Franţei va scădea până la 4,1 milioane tone, de la 4,9 milioane tone în 2019.

"Ar trebui să ne întoarcem în timp până în 2003 pentru a regăsi astfel de producţii scăzute", a spus Masson. Acesta a estimat că producţia scăzută din acest an va provoca pierderi de 170 milioane de euro pentru industria franceză a zahărului.

Țara care introduce taxă pe băuturile care conțin ZAHĂR
Fermierii spun că diminuarea producţiei la hectar ar fi putut fi evitată dacă li s-ar fi permis să utilizeze neonicotinoide, un insecticid interzis în UE pentru că este considerat vinovat pentru uciderea albinelor.

O scădere similară a producţiei la hectar ar urma să se înregistreze în Marea Britanie, însă aceasta va fi compensată parţial de o creştere cu 5% a suprafeţelor cultivate cu sfeclă de zahăr, susţine Arthur Marshall, analist la NFU Sugar. Potrivit firmei de procesare British Sugar, în sezonul 2019/2020 producţia de zahăr a Marii Britanii s-a cifrat la 1,19 milioane tone.

Impactul interzicerii utilizării neonicotinoidelor este mai mic în Germania, însă aici culturile de sfeclă de zahăr au avut de suferit din cauza secetei în acest an, susţin fermierii. Producţia de zahăr rafinat din sfeclă în sezonul 2020/2021, care a început în luna iulie, este preconizată să scadă până la 4,12 milioane tone, de la 4,23 milioane în ultimul sezon, a estimat Asociaţia Producătorilor de Zahăr din Germania (WVZ).

În Polonia, potrivit estimărilor preliminare, producţia de zahăr rafinat este aşteptată să crească uşor până la aproximativ 2,2 milioane tone, de la 2 milioane tone în ultimul sezon, graţie unei producţii mai mari la hectar pentru culturile de sfeclă de zahăr, susţine Rafal Strachota, directorul Asociaţiei cultivatorilor de sfeclă de zahăr din Polonia (KZPBC). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Saudi Aramco / FOTO: Site-ul oficial al companiei saudite
Foto: pexels.com
Benjamin Netanyahu și Donald Trump în Biroul Oval din Casa Albă
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu

Curs BNR. Leul, evoluție mixtă față de principalele valute

Banca Națională a României a anunțat cursul leului,...

Foto: Freepik.com
Preț petrol / FOTO: Freepik

Barilul Brent atinge cel mai scăzut nivel din martie 2021

Prețul petrolului continuă să scadă pe fondul temerilor...

ANAF / Foto: DCBusiness
Birou / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Oameni traversează strada / Foto: Oana Pavelescu
Pescari / Foto: Freepik
BCE
Lira sterlină

Lira sterlină scade puternic față de euro

Euro se întărește datorită lichidității sale.

Cumpărături / Foto: Freepik

Câți bani cheltuie românii în 2025 cu ocazia Paștelui

Românii alocă, în medie, 800 de lei pentru masa şi...

Arme / Foto: Freepik

BNS întreabă Guvernul: Ce se-ntâmplă cu planul ReArm?

Blocul Național Sindical atrage atenția asupra lipsei de...

Dr. ing. Adrian Victor VEVERA, directorul general al ICI
Contor electric / Foto: Arhivă
Șantier metrou M6

Azi începe forarea primei secțiuni a liniei M6, 1 Mai-Tokyo

Primul utilaj de foraj TBM a intrat în acțiune la stația...

Lingouri de aur

pixel