Trei declarații fiscale obligatorii trebuie transmise până la finalul lunii
Contribuabilii trebuie să...
Săptămâna trecută, Parlamentul a aprobat poziția sa cu privire la normele UE revizuite privind siguranța jucăriilor cu 603 voturi pentru, 5 împotrivă și 15 abțineri. Textul răspunde la o serie de noi provocări, în principal cele care provin din jucăriile digitale și cumpărăturile online, și transformă directiva existentă într-un regulament direct aplicabil.
Interzicerea substanțelor chimice nocive
Concentrându-se pe sănătatea și dezvoltarea copiilor, propunerea consolidează cerințele și interdicțiile privind anumite substanțe chimice din jucării. Interdicția existentă privind substanțele cancerigene și mutagene sau substanțele toxice pentru reproducere (CRM) este extinsă la substanțele chimice care sunt deosebit de dăunătoare pentru copii, cum ar fi perturbatorii endocrini sau substanțele chimice care afectează sistemul respirator. Normele vizează, de asemenea, substanțele chimice care sunt toxice pentru anumite organe sau care sunt persistente, bioacumulative și toxice. Jucăriile nu ar trebui să conțină nici substanțe alcaline per- și polifluorurate (PFAS).
Consolidarea controalelor
Toate jucăriile vândute în UE vor trebui să aibă un pașaport digital al produsului (care va înlocui declarația de conformitate a UE), care să detalieze conformitatea cu normele de siguranță relevante.
Acest lucru va îmbunătăți trasabilitatea jucăriilor și va face ca supravegherea pieței și controalele vamale să fie mai simple și mai eficiente.
Consumatorii vor avea, de asemenea, acces ușor la informații și avertismente privind siguranța, de exemplu prin intermediul unui cod QR. În poziția lor, deputații europeni îndeamnă Comisia să sprijine și să ghideze producătorii de jucării din IMM-uri în efectuarea evaluărilor de siguranță și în îndeplinirea cerințelor pașaportului de produs.
Citește și: Chinezii de la AliExpress sub asediul Comisiei Europene
Siguranță, securitate și confidențialitate prin proiectare
Jucăriile cu elemente digitale trebuie să respecte standardele de siguranță, securitate și confidențialitate prin proiectare.
Deputații europeni spun că jucăriile care utilizează inteligența artificială care intră în domeniul de aplicare al noii legi privind inteligența artificială vor trebui să respecte cerințele de securitate cibernetică, de protecție a datelor cu caracter personal și de confidențialitate.
Producătorii de jucării conectate digital trebuie să respecte normele de securitate cibernetică ale UE și să ia în considerare, dacă este cazul, riscurile pentru sănătatea mintală și dezvoltarea cognitivă a copiilor care folosesc astfel de jucării.
Jucăriile trebuie, de asemenea, să respecte normele recent actualizate privind siguranța generală a produselor, de exemplu, în ceea ce privește vânzările online, raportarea accidentelor, dreptul consumatorilor la informare și la căi de atac.
Noile norme
Înainte de a introduce o jucărie pe piață, producătorii trebuie să efectueze evaluări de siguranță care să acopere toate riscurile chimice, fizice, mecanice, electrice, de inflamabilitate, de igienă și de radioactivitate, precum și expunerea potențială.
În ciuda faptului că piața UE este una dintre cele mai sigure din lume, jucării periculoase ajung în continuare în mâinile consumatorilor. Conform EU Safety Gate (sistemul de alertă rapidă al UE pentru produsele de consum periculoase), jucăriile au fost categoria de produse cea mai notificată, reprezentând 23 % din toate notificările în 2022 și 20 % în 2021.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Contribuabilii trebuie să...
Comisia de muncă din Senat...
Camera Deputaților urmează să...
Uniunea Europeană lansează un...
Parlamentul României analizează...
O analiză a Deutsche Bank.
Senatul dezbate un proiect de...
Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...
OPEP și aliații săi se confruntă cu o dilemă delicată:...
Producătorul american de medicamente deschide un centru...
Într-o mișcare strategică complexă, Starlink a devenit...
Guvernul României urmează să...
Fabricanții europeni trimit în...
Anunțul vine după ce fondatorul...
Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
Analistul economic Cristian...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...