Producătorii se tem că vor suporta ei reducerile prețurilor la alimente

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Prețurile alimentelor au scăzut
Prețurile alimentelor au scăzut
Toţi membrii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale au respectat cu stricteţe Acordul Voluntar privind scăderea la raft a preţului la lapte, iar folosirea motivării că nu ar fi respectat acest angajament nu poate fi invocată ca argument pentru a elimina opţiunea unui Acord Voluntar mai extins pentru alimentele de bază, precizează AMRCR, într-un comunicat.

"Toţi membrii AMRCR au respectat cu stricteţe Acordul Voluntar privind scăderea la raft a preţului la lapte proaspăt produs românesc, 1,5% - 3,5% grăsime, convenit sub patronajul Guvernului. În luna aprilie a fost agreat - sub patronajul Guvernului - un Acord Voluntar, la care au participat retaileri, procesatori si fermieri, prin care a fost convenit ca marile reţele comerciale să reducă cu minim 10% preţul la raft al produsului lapte românesc proaspăt - de 1 litru - de aşa maniera încât acesta sa scadă sub 7 lei, cu începere de la 1 mai 2023, pentru o perioadă de 6 luni. Toţi membrii AMRCR au respectat cu stricteţe angajamentul asumat, acest fapt fiind certificat şi în cadrul întâlnirilor săptămânale ale Grupului de monitorizare organizat la Ministerul Agriculturii - condus de Ministrul Agriculturii în funcţie la momentul respectiv - şi la care a participat şi Consiliul Concurenţei", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, membrii AMRCR "au dovedit seriozitate şi responsabilitate" şi nu li s-a adus la cunoştinţă că prin respectarea acestui Angajament ar fi produs efecte colaterale negative care să le fie imputabile şi care să creeze percepţia că nu ar fi respectat Acordul Voluntar în formula în care a fost agreat.

"Având în vedere cele de mai sus, folosirea motivării că nu am fi respectat Acordul Voluntar de la lapte este una care nu are acoperire în realitate şi nu poate fi invocată ca argument pentru a elimina opţiunea unui Acord Voluntar mai extins pentru alimentele de bază", subliniază sursa citată.

Federaţia Pro Agro a cerut ca reprezentanţii producătorilor şi industriei alimentare să participe la discuţiile referitoare la preţurile alimentelor de bază, membrii organizaţiei declarându-se îngrijoraţi de faptul că o eventuală scădere a preţurilor la alimente va fi suportată de către producători.

"Federaţia Naţională Pro Agro îşi manifestă îngrijorarea în contextul discuţiilor viitoare între Guvern şi reprezentanţii retailului cu privire la preţurile practicate de aceştia la alimentele de bază. Considerăm că la aceste discuţii trebuie să participe în mod obligatoriu şi reprezentanţii organizaţiilor reprezentative din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe. De asemenea, considerăm că o asemenea discuţie trebuie tratată cu maximă importanţă şi maturitate, întrucât este una foarte sensibilă existând încercări similare de reducere a preţurilor iar acestea au dus la împovărări ale producătorilor din România deşi tocmai aceştia ar fi trebuit să fie protejaţi", se preciza într-o scrisoare deschisă semnată de Ionel Arion, preşedintele Pro Agro, şi trimisă, în urmă cu trei zile, premierului Marcel Ciolacu.

Potrivit federaţiei, din componenţa preţului de vânzare la raft al produselor agro alimentare, costul de achiziţie de la producător este de cele mai multe ori sub costul de producţie al produselor, acesta vânzând în pierdere ca urmare a poziţiei dominante a retailului, care reprezintă 85% din comerţul modern.

"În aceste condiţii, având în vedere experienţe similare precum reducerea preţului la lapte, ne manifestăm îngrijorarea că o eventuală scădere a preţurilor la toate alimentele va fi suportată tot de către producători şi implicit de către bugetul de stat, afectate fiind fermele comerciale care sunt contributori la buget. Menţionăm că este specific actului de comerţ dezechilibrat în favoarea retailului, ca orice reducere sau plafonare a adaosului comercial să fie în fapt trecută în sarcina producătorului, ori acesta vinde deja în pierdere. Pentru aceste motive insistăm ca la masa acestor discuţii să participe şi reprezentanţii producătorilor şi industriei alimentare, riscul ca reducerile să fie suportate de aceştia din urmă este unul neacceptabil", sublinia sursa citată.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat vineri că producătorii români nu vor fi afectaţi de scăderea preţului la produsele alimentare de bază şi a menţionat că nu îşi doreşte implementarea unui act normativ, dar că acesta va fi adoptat dacă va fi necesar.

"Lăsaţi-ne să terminăm toate discuţiile din interior şi vom veni cu soluţia. Eu îmi doresc un acord pe care să îl facem până la sfârşitul anului, la fel cum s-a făcut şi în Franţa. Nu e niciun secret. Mi-aş dori mai puţin să venim cu un act normativ. Dar dacă se va impune acest lucru, să fiţi siguri că vom veni şi cu act normativ. Producătorii români nu vor fi afectaţi. (...) Acordul este acord, cine îl încalcă, atunci folosim instrumentele guvernului, care se numesc acte normative", a arătat Ciolacu, vineri, într-o declaraţie acordată presei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel