Armani, pus sub supraveghere juridică pentru exploatarea angajaților

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Un tribunal italian a plasat sub supraveghere judiciară o companie deținută de grupul italian de modă Armani, acuzată că a subcontractat producția către companii chinezești care exploatau muncitorii.

Judecătorii din Milano au dispus supravegherea judiciară timp de un an pentru Giorgio Armani Operations, descrisă ca fiind o divizia de producție a grupului Armani, potrivit unei hotărâri.

În această perioadă, compania va continua să funcționeze, dar sub conducerea unui administrator numit de instanță.

Potrivit hotărârii, Giorgio Armani Operations a predat producția de genți, curele și articole din piele către două firme care, la rândul lor, au subcontractat sarcina către patru companii chineze ale căror ateliere se aflau la periferia orașului Milano.

Aceste companii plăteau oamenii cu 2-3 euro pe oră pentru a lucra în medie 10 ore pe zi, în unele cazuri șapte zile pe săptămână, pentru a confecționa genți care erau vândute subcontractanților Armani cu 93 de euro, revândute companiei Armani cu 250 de euro și puse pe piață cu aproximativ 1.800 de euro, au declarat anchetatorii.

Grupul Armani a declarat într-un comunicat că "a avut întotdeauna măsuri de control și de prevenire pentru a minimiza abuzurile din lanțul de aprovizionare", adăugând că va colabora cu autoritățile pentru a-și clarifica poziția.

Procuratura din Milano investighează de ani de zile externalizarea producției de către marile grupuri din domeniul modei și din alte sectoare către subcontractori care ar exploata muncitorii.

De asemenea, compania de modă Alviero Martini, care își confecționa gențile în ateliere chinezești, a fost recent plasată sub control judiciar.

Italia găzduiește mii de mici producători care acoperă 50-55% din producția mondială de îmbrăcăminte de lux, conform unor calcule ale companiei de consultanță Bain, față de 20-25% în restul Europei.

Subcontractarea Armani a continuat din 2017 cel puțin până în februarie 2024, când poliția a făcut ultima razie în ateliere, au scris judecătorii din Milano, menționând că încălcarea codului muncii este un exemplu de practici comerciale neloiale.

"Investigațiile au scos la iveală practici neregulamentare atât de adânc înrădăcinate și stabilite, încât pot fi considerate parte a unei strategii mai largi de creștere a afacerii", au spus judecătorii.

Poliția a găsit migranți chinezi și pakistanezi, adesea fără acte legale, forțați să mănânce și să doarmă în fabrici în condiții degradante și angajați fără niciun contract de muncă, au spus aceștia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Dolari

Dolarul își revine, lira sterlină se impune în fața euro

Dolarul și-a revenit ușor, deși incertitudinile legate...

Foto: Pexels.com
Foto: Freepik.com
Marcel Ciolacu
La benzinărie / FOTO: Freepik
Ședință de guvern / Foto: gov.ro
Depozit farmacie / FOTO: Freepik
Foto: Freepik.com
Dolari și aur / Foto: Freepik
Bani / FOTO: Freepik
Shein / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr
Sticlă de vin / FOTO:Freepik
Despre prosumatori
Mina Șuior
Majorarea salariilor costă
Pensiile private se modifică / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Om de afaceri la calculator / Foto: Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
Start-up Nation
Piața luxului a încasat o lovitură puternică / Foto: Freepik
Bursa
Foto: Freepik.com
Figurine / FOTO: Wikipedia

Japonia și curiozitățile ei: Secretul figurinelor Daruma

La nord de Osaka, ascuns în colinele împădurite ale...

Previziuni / FOTO: Freepik

Adio petrol scump pentru următorii cel puțini doi ani

Experții băncii HSBC au revizuit în scădere prognozele...

Foto: Freepik.com

Producţia industrială a României, în scădere

În perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2025, comparativ...

Analistul economic Adrian Negrescu

pixel