Producătorul de lactate Danone vrea altfel de vaci

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Experții spun că eforturile companiei vor avea un efect limitat
Experții spun că eforturile companiei vor avea un efect limitat
Gigantul francez al produselor lactate intenționează să reducă emisiile de gaze cu efect de seră ale animalelor care îi furnizează materia primă pentru iaurturi.

Fermierii nu pot împiedica vacile să râgâie, dar pot îmbunătăți modul în care sunt îngrijite vitelor: astfel, gigantul alimentar Danone intenționează să reducă, până în anul 2030, cu 30% emisiile de gaze cu efect de seră de la animalele care îi furnizează lapte, comparativ cu 2020. "Vom vedea cum putem îmbunătăți, în general,  practicile folosite în ferme", a declarat pentru AFP Jeanette Coombs-Lanot, o purtătoare de cuvânt a grupului francez.

Folosirea unor rase mai puțin ”poluatoare”, optimizarea dietelor, menținerea vacilor în producție pentru mai mult timp, captarea emisiilor de gunoi de grajd pentru a le transforma în biogaz... Toate acestea sunt pârghii pe care Danone intenționează să le folosească pentru a îmbunătăți performanța de mediu a iaurturilor și a produselor lactate (vândute, printre altele, sub mărcile Activia și Actimel) prin acordarea de sprijin financiar și tehnic fermierilor.

Creșterea bovinelor contribuie la încălzirea globală în mare parte din cauza procesului de digestie specific rumegătoarelor: vacile elimină metanul (CH4) prin eructație, contrar unei idei larg răspândite care atribuie aceste emisii flatulenței. Puterea de încălzire a CH4, care este aceeași moleculă ca și gazul natural, este mult mai mare decât cea a dioxidului de carbon (CO2). Metanul este de asemenea eliberat din gunoiul de grajd. Agricultura și creșterea animalelor generează aproximativ 40% din metanul provenit din activitățile umane, restul provenind în principal din sectorul gazelor, prin scurgeri din puțuri sau conducte.

Întrucât nu există lapte sau carne de vită fără metan, un raport al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu a recomandat în 2021 să se acorde prioritate schimbărilor de comportament pentru a reduce emisiile provenite din creșterea animalelor, cum ar fi reducerea risipei alimentare, îmbunătățirea managementului fermelor și adoptarea unor diete cu o prezență mai discretă sau chiar deloc a cărnii și produselor lactate. Pentru experți, soluțiile tehnologice au doar un "potențial limitat".

La Danone, o mare parte din amprenta de carbon provine din fabrici, transporturi, alte materii prime și, în special, din plasticul recipientelor de iaurt, pentru care grupul tocmai a fost dat în judecată de ONG-uri. Cu toate acestea, laptele este cel mai important element. Emisiile de metan reprezintă un sfert din amprenta de carbon a grupului și, prin urmare, sunt inevitabile. Grupul susține că este "primul grup alimentar care a stabilit un obiectiv specific de reducere" a acestor emisii, deși Nestlé și alții și-au luat, de asemenea, angajamente privind metanul.

Inovații tehnologice

Obiectivul este în concordanță cu "Angajamentul global privind metanul": o sută de țări s-au angajat, în cadrul conferinței privind clima COP26 din 2021, să își reducă emisiile de metan cu cel puțin 30% până în 2030, comparativ cu 2020. Angajamentul Danone se referă la laptele proaspăt, achiziționat direct de la 58 000 de ferme de lapte din 20 de țări, care reprezintă 70% din emisiile de metan. Aceasta nu se extinde la laptele praf pentru copii, obținut prin intermediari. Danone spune că și-a redus emisiile de metan cu "aproximativ 14%" între 2018 și 2020.

Cum intenționează să meargă mai departe? În Maroc, unde grupul colectează lapte de la micii producători, "se pot face multe progrese prin optimizarea producției", a declarat dna Coombs-Lanot. Concret, Danone dorește să îmbunătățească producția de lapte a fiecărei vaci. Acest lucru va face posibilă reducerea numărului de animale dintr-o fermă pentru aceeași producție și, prin urmare, a emisiilor. De asemenea, se prescrie, în general, devansarea vârstei la care vacile au primul vițel și, prin urmare, a lactației, pentru a limita perioada în care rumegătoarele sunt neproductive.

Danone este, de asemenea, interesată de inovațiile tehnologice, în ciuda rezervelor experților. Grupul a investit în două start-up-uri. Primul, cu sediul în Marea Britanie și numit Zelp, a proiectat un dispozitiv în nas, montat pe un halter, care filtrează metanul: un fel de mască. Cel de-al doilea, compania americană Symbrosia, a dezvoltat aditivi furajeri pe bază de alge pentru a influența procesul de digestie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel