Producătorul Milka și Oreo, amendat cu peste 330 milioane de euro pentru practici anticoncurențiale
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Oreo / sursa foto: Pexels.com / Adrian Regeci
Oreo / sursa foto: Pexels.com / Adrian Regeci
Mondelez, producătorul Oreo și al ciocolatei Cadbury Dairy Milk, a fost amendat cu 337,5 milioane de euro practice neconcurențiale.

Compania ar fi împiedicat comerțul cu ciocolată, biscuiți și cafea între țările Uniunii Europene pentru a menține prețurile ridicate, relatează CNN.

Margrethe Vestager, șefa autorității UE pentru concurență, a declarat joi că Mondelez a limitat în mod ilegal vânzările transfrontaliere în UE pentru a menține prețuri mai mari pentru produsele sale.

Comisia Europeană, care a început să analizeze acest caz în 2019, a constatat că Mondelez International a restricționat în mod deliberat comerțul transfrontalier și a abuzat de "poziția sa dominantă" pe unele piețe naționale pentru vânzarea de batoane de ciocolată. Aceasta a lansat o investigație formală în 2021.

Potrivit UE, practicile ilegale ale companiei datează încă din 2006 și includ refuzul de a aproviziona un angrosist din Germania pentru a împiedica revânzarea tabletelor de ciocolată în Austria, Belgia, Bulgaria și România, unde prețurile erau mai mari. Într-un alt caz, Mondelez a cerut unui client să aplice prețuri mai mari pentru exporturi în comparație cu vânzările interne.

Printre altele, compania a încetat să mai livreze batoane de ciocolată în Olanda pentru a împiedica importul acestora în Belgia, unde Mondelez vindea aceleași produse la prețuri mai mari, a precizat brațul executiv al UE în comunicat.

"Comisia a ajuns la concluzia că practicile ilegale ale Mondelez au împiedicat comercianții cu amănuntul să se poată aproviziona liber cu produse în statele membre UE cu prețuri mai mici", a adăugat aceasta.

Un purtător de cuvânt al Mondelez International a declarat că sancțiunea se referă la "incidente izolate, majoritatea cărora au încetat sau au fost remediate cu mult înainte de ancheta comisiei".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel