Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Importurile de ţiţei s-au ridicat, în perioada menţionată, la 1,624 milioane tep, fiind cu 453.200 tep (21,8%) mai mici faţă de cele din anul precedent.
Conform estimărilor Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, producţia de ţiţei este estimată pentru 2022 la 3,17 milioane tep (minus 2,3% faţă de 2021) şi în 2023 la 3,095 milioane tep (minus 2,3%). Importurile sunt preconizate la 7,25 milioane tep în 2022 (plus 6,4%) şi la 7,83 milioane tep în 2023 (plus 6,5%).
Proiectul Strategiei Energetice, publicat pe site-ul Ministerului Energiei, estimează că producţia de ţiţei îşi va continua tendinţa de scădere lentă între 2030 şi 2050, de la 22 la 13 TWh (1,93 la 1,15 milioane tep).
Rezultatele modelării efectuate în anul 2016 indică înjumătăţirea producţiei interne de ţiţei, până la aproximativ 2 milioane de tone în 2030. Creşterea dependenţei de importuri nu poate fi evitată pe termen mediu şi lung decât prin încurajarea activităţii de explorare şi producţie, precum şi prin creşterea eficienţei consumului de combustibili fosili, se menţionează în proiect.
Între timp, prețul petrolului Brent cu livrare în iulie la bursa londoneză ICE Futures Exchange a crescut cu 2,48%, până la 110,11 dolari pe baril, nivel pe care nu l-a mai atins din 9 mai. Cotația futures a țițeiului WTI cu livrare în iunie la NYMEX a crescut cu 2,64%, la 108,93 dolari pe baril.
Cotațiile petrolului au continuat să crească pe fondul unor îngrijorări sporite legate de aprovizionare, inclusiv a așteptărilor privind o interdicție a UE asupra importurilor de resurse energetice din Rusia. Preocupările legate de ofertă mențin prețul barilului la un nivel ridicat, în contextul războiului din Ucraina și al incertitudinii privind modul în care UE va impune o interdicție totală asupra importurilor de petrol rusesc. Acest lucru ar putea conduce la instalarea unui deficit major pe piață, a comentat Ricardo Evangelista, analist senior la ActivTrades.
În același timp, îngrijorările legate de cererea de carburanți, care ar putea fi afectată de inflație și de o încetinire a activității economice în China din cauza blocajelor legate de COVID-19, au împiedicat o creștere și mai puternică a petrolului, a precizat expertul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...