Producţia de ţiţei a României a scăzut în primul trimestru din 2022
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Sunt ultimele cifre oficiale
Sunt ultimele cifre oficiale
România a produs, în primele trei luni din 2022, o cantitate de ţiţei de 732.700 de tone echivalent petrol (tep), cu 40.400 tep (5,2%) mai mică faţă de cea din perioada similară din 2021, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Importurile de ţiţei s-au ridicat, în perioada menţionată, la 1,624 milioane tep, fiind cu 453.200 tep (21,8%) mai mici faţă de cele din anul precedent.

Conform estimărilor Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, producţia de ţiţei este estimată pentru 2022 la 3,17 milioane tep (minus 2,3% faţă de 2021) şi în 2023 la 3,095 milioane tep (minus 2,3%). Importurile sunt preconizate la 7,25 milioane tep în 2022 (plus 6,4%) şi la 7,83 milioane tep în 2023 (plus 6,5%).

Proiectul Strategiei Energetice, publicat pe site-ul Ministerului Energiei, estimează că producţia de ţiţei îşi va continua tendinţa de scădere lentă între 2030 şi 2050, de la 22 la 13 TWh (1,93 la 1,15 milioane tep).

Rezultatele modelării efectuate în anul 2016 indică înjumătăţirea producţiei interne de ţiţei, până la aproximativ 2 milioane de tone în 2030. Creşterea dependenţei de importuri nu poate fi evitată pe termen mediu şi lung decât prin încurajarea activităţii de explorare şi producţie, precum şi prin creşterea eficienţei consumului de combustibili fosili, se menţionează în proiect. 

Citește și Dependenţa Bulgariei, Cehiei, Ungariei şi Slovaciei, obstacolul în calea embargoului UE asupra petrolului din Rusia

Între timp, prețul petrolului Brent cu livrare în iulie la bursa londoneză ICE Futures Exchange a crescut cu 2,48%, până la 110,11 dolari pe baril, nivel pe care nu l-a mai atins din 9 mai. Cotația futures a țițeiului WTI cu livrare în iunie la NYMEX a crescut cu 2,64%, la 108,93 dolari pe baril.

Cotațiile petrolului au continuat să crească pe fondul unor îngrijorări sporite legate de aprovizionare, inclusiv a așteptărilor privind o interdicție a UE asupra importurilor de resurse energetice din Rusia. Preocupările legate de ofertă mențin prețul barilului la un nivel ridicat, în contextul războiului din Ucraina și al incertitudinii privind modul în care UE va impune o interdicție totală asupra importurilor de petrol rusesc. Acest lucru ar putea conduce la instalarea unui deficit major pe piață, a comentat Ricardo Evangelista, analist senior la ActivTrades.

În același timp, îngrijorările legate de cererea de carburanți, care ar putea fi afectată de inflație și de o încetinire a activității economice în China din cauza blocajelor legate de COVID-19, au împiedicat o creștere și mai puternică a petrolului, a precizat expertul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel