Producția de țiței a României, în scădere, importurile s-au redus și ele
Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Lucrător pe o platformă petrolieră / FOTO: Petrom
Lucrător pe o platformă petrolieră / FOTO: Petrom
Sunt ultimele date statistice publicate de INS. 

România a produs, în primele nouă luni din 2023, o cantitate de ţiţei de 2,103 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 87.100 tep mai mică (-4%) faţă de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Importurile de ţiţei s-au ridicat, în perioada ianuarie-septembrie 2023, la 5,705 milioane tep, fiind cu 763.300 tep (-11,8%) sub cele consemnate în primele nouă luni din 2022.

Conform ultimei Prognoze a echilibrului energetic, publicate de CNSP, producţia de ţiţei este preconizată în 2023 la 3,050 milioane tone echivalent petrol (minus 2,3% comparativ cu 2022).

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză semnalează că producţia de ţiţei a României se va situa pe o traiectorie descendentă în perioada 2023-2026, cu un ritm mediu anual de -2,2%, consecinţă a declinului natural al zăcămintelor şi menţinerii unităţilor existente de producţie.

Astfel, în 2024 aceasta va fi de 2,98 milioane tep (minus 2,3% faţă de anul anterior), în 2025 de 2,91 milioane tep (minus 2,3%) şi în 2026 de 2,855 milioane tep (minus 2%).

Pe de altă parte, importul de ţiţei va creşte în perioada menţionată cu un ritm mediu anual de 4,1%. Pentru 2023 sunt estimate importuri de 9,215 milioane tep (plus 5,1% faţă de anul anterior), pentru 2024 de 9,65 milioane tep (plus 4,7%), pentru 2025 de 10 milioane tep (plus 3,6%) şi pentru 2026 de 10,3 milioane tep (plus 3%).

Citește și Benzina și motorina, tot mai ieftine, deși prețul petrolului a explodat

După scăderea bruscă de joi, piața petrolului s-a redresat vineri, terminând săptămâna bursiere pe un trend puternic ascendent. Evoluție explicată de analiști prin atenția acordată de investitori alianței OPEC+ (Organizația Țărilor Producătoare de Petrol plus aliații ei, în primul rând Rusia), care se reuneşte săptămâna viitoare şi care ar putea interveni pentru a opri scăderea preţurilor.

Prin urmare, barilul marca Brent din Marea Nordului cu livrare în ianuarie a crescut cu 4,12% la 80,61 dolari, peste pragul psihologic de 80 de dolari. Echivalentul său american, barilul West Texas Intermediate (WTI) pentru livrare în decembrie, a marcat un avans aproape similar, de 4,10%, urcând la 75,89 dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Statele Unite creează o „centură de baterii”

În copilărie, Devante Cuthbertson era convins că, într-o...

Norvegia deschide noi zone pentru explorări petroliere

Norvegia oferă 37 de noi blocuri pentru explorări...

Coșmarul celor de la Boeing continuă: Accident cu 11 răniți

Incidentul produs în noaptea de 8 spre 9 mai a dus la...

Mitsubishi, condamnată să plătească un miliard de dolari

Producătorul auto japonez Mitsubishi Motors, aliat al...

Xiaomi pregătește trei noi modele de telefoane

Potrivit informațiilor de presă se pare că noile modele...

Noi tensiuni între SUA și China în sectorul tehnologiei

Printre licențele revocate se numără și cele care...


pixel