Produse alimentare din insecte. Regulile, votate de Parlament
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Greier / Foto: Freepik
Greier / Foto: Freepik
În urma votului decisiv din Camera Deputaților, s-a aprobat un proiect de lege care va reglementa utilizarea făinii de insecte în producția de alimente și modul în care aceste produse vor fi etichetate și comercializate.

Legea se referă la "alimente noi autorizate", conform normelor Uniunii Europene, precizând utilizarea specifică a larvelor de vierme galben de făină (nr. 169/2022), a larvelor de gândac de făină (nr. 58/2023), a greierului de casă (nr. 5/2023) și a lăcustei călătoare (nr. 1.975/2021) în conformitate cu regulamentele europene.

Principalul aspect al acestui proiect de lege constă în interzicerea operatorilor economici de a utiliza alimentele noi autorizate în producția de produse alimentare înscrise în Registrul Național al Produselor Tradiționale și Registrul Național al Rețetelor Consacrate pe teritoriul României. De asemenea, este interzisă prepararea, etichetarea și comercializarea produselor care conțin făină de insecte sub denumirea inițială.

Pentru denumirea produselor, se impun utilizarea denumirilor legale, curente sau descriptive care să indice prezența insectelor, indiferent de procentul acestora în produsul final. Pe etichete trebuie să fie menționate specific denumirile de vierme galben de făină, gândac de făină, greier de casă și lăcustă călătoare, însoțite de avertismente cu privire la posibilele reacții alergice.

Produsele care conțin insecte autorizate vor trebui expuse separat în magazine, iar comercianții sunt obligați să ofere informații clare și vizibile despre conținutul de insecte al acestora.

În cazul vânzărilor online, atenționările privind conținutul de insecte trebuie să fie disponibile înainte de finalizarea comenzii, fie pe platforma de vânzare online, fie pe eticheta de preț sau ambalajul de transport, precum și în materialele publicitare. Aceleași reguli de informare trebuie respectate și în restaurante sau la livrările la domiciliu.

Nerespectarea regulilor de informare a consumatorilor în legătură cu conținutul de insecte dintr-un produs alimentar poate duce la amenzi între 10.000 și 100.000 de lei.

Acest proiect legislativ adoptat de Parlament asigură consumatorilor informații clare despre produsele alimentare care conțin făină provenită din insecte și stabilește regulile utilizării acestora în industria alimentară. Normele impuse interzic adăugarea făinii de insecte în produsele tradiționale și impun afișarea detaliilor despre conținutul de insecte atât pe etichetele produselor, cât și în mediul online în cazul vânzărilor online. Documentul va fi promulgat de către șeful statului și ulterior publicat în Monitorul Oficial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

15.000 de lei, bani de la stat pentru unele familii

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse...

Stațiunea Mamaia, făcută praf din două vorbe de Mihai Tudose

Europarlamentarul Mihai Tudose, vicepreşedinte al PSD, a...

BNS reclamă inechitățile din sistemul fiscal

Blocul Naţional Sindical aduce în atenţia publicului...

Serviciile Starlink, afectate de furtuna solară

Starlink, divizia de sateliți a companiei SpaceX a lui...

Activiștii de mediu au atacat fabrica Tesla de lângă Berlin

Activiștii germani de mediu au declanșat un protest care...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Informațiii despre depozitele bancare, pensiile...

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Economia Chinei dă semne de redresare. Analiștii, precauți

Exporturile și importurile Chinei au înregistrat o...

Românii pot cumpăra din nou titluri Tezaur

Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în...

Companiile europene se îndepărtează de China. Analiză

Este o realitate constatată de Camera de Comerț a UE în...

Atac la Google: OpenAI va dezvălui un motor de căutare

Evenimentul a fost programat pentru începuul săptămânii...

Nestlé: Investiție în ”economia albastră”

Compania a explicat despre ce este vorba.

Riscurile ”mascate” de pe piața mondială a zahărului

Despre piața zahărului se poate spune că este...


pixel