Prof. dr. ing. Puiu Georgescu: ”Finanțarea anuală a distrus învățământul superior”
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Prof. Lucian Georgescu: Avem echipamente foarte performante și oameni foarte buni, dar încă nu sunt suficienți
Prof. Lucian Georgescu: Avem echipamente foarte performante și oameni foarte buni, dar încă nu sunt suficienți
EXCLUSIV
În cadrul dezbaterii organizate de DC News Media Group, pe tema “Rolul învățământului superior românesc în Spațiul European al Învățământului Superior și Cercetării Știintifice”, Prof. dr. ing. Puiu Georgescu, rector al Universității Dunărea de Jos din Galați, a vorbit despre bugete și salarii.

Dându-i replica senatorului Robert Cazanciuc, care, într-o intervenție anterioară, amintise că, astăzi, selecția în învățământul superior se face ”prin examene grilă”, estimând că universităților le este teamă să mai evalueze studenți prin întrebări care să necesite un răspuns de tip ”deschis”, profesorul Puiu Georgescu a declarat că, dacă s-ar proceda așa, ”nu am mai avea studenți în anul doi, la nici o Facultate, la nici o Universitate, la nici o specializare”. Cu alte cuvinte, s-ar închide sistemul de învățământ superior. 

Dar, a continuat vorbitorul, ”trebuie să avem și studenți în anul doi. Și știți de ce? Pentru că Legea bugetului este anuală. Vom lua atâți bani, câți studenți vor avea în anul doi. Dacă nu mergem pe grilă și mergem pe interviu sau examene ca acum 35 de ani, nu mai avem nici un student în anul doi. Asta înseamnă că nu mai avem buget și închidem tot. Asta pentru că am vorbit de  lege. 

Atunci când s-a trecut de la finanțarea pe ciclu, la finanțarea pe an și per capita, care este în scădere, pentru că veni vorba, s-a oprit orice tip sau orice încercare de creștere a exigenței, care urma să se ducă spre creșterea calității în învățământul superior. Și atât timp cât va continua această situație nu putem să ridicăm nivelul de exigență nici pentru cadre didactice, pentru că suntem obligați să mergem pe contracte de muncă pe perioade nedeterminate, iar după ce ajungi profesor, eu, rector, nu am ce să-i fac unui profesor până iese la pensie. Plus cinci ani după aceea, pentru că solicită prelungire și instanța îi dă dreptul să mă oblige să îl țin”, a spus profesorul Puiu. 

Potrivit spuselor sale, ”finanțarea anuală a distrus învățământul superior și continuă să o facă”. În plus, rectorul Universității Dunărea de Jos din Galați a subliniat că România are nevoie de ”geneticieni ca de aer. Au asigurate cele mai bune laboratoare din lume, salarii de 50 de euro pe lună, așa că spuneți-i fiicei dumneavoastră că are ce să facă în România”, a subliniat profesorul Georgescu, adresându-se lui Robert Cazanciuc. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...


pixel