Prof. dr. ing. Puiu Georgescu: ”Finanțarea anuală a distrus învățământul superior”

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Prof. Lucian Georgescu: Avem echipamente foarte performante și oameni foarte buni, dar încă nu sunt suficienți
Prof. Lucian Georgescu: Avem echipamente foarte performante și oameni foarte buni, dar încă nu sunt suficienți
EXCLUSIV
În cadrul dezbaterii organizate de DC News Media Group, pe tema “Rolul învățământului superior românesc în Spațiul European al Învățământului Superior și Cercetării Știintifice”, Prof. dr. ing. Puiu Georgescu, rector al Universității Dunărea de Jos din Galați, a vorbit despre bugete și salarii.

Dându-i replica senatorului Robert Cazanciuc, care, într-o intervenție anterioară, amintise că, astăzi, selecția în învățământul superior se face ”prin examene grilă”, estimând că universităților le este teamă să mai evalueze studenți prin întrebări care să necesite un răspuns de tip ”deschis”, profesorul Puiu Georgescu a declarat că, dacă s-ar proceda așa, ”nu am mai avea studenți în anul doi, la nici o Facultate, la nici o Universitate, la nici o specializare”. Cu alte cuvinte, s-ar închide sistemul de învățământ superior. 

Dar, a continuat vorbitorul, ”trebuie să avem și studenți în anul doi. Și știți de ce? Pentru că Legea bugetului este anuală. Vom lua atâți bani, câți studenți vor avea în anul doi. Dacă nu mergem pe grilă și mergem pe interviu sau examene ca acum 35 de ani, nu mai avem nici un student în anul doi. Asta înseamnă că nu mai avem buget și închidem tot. Asta pentru că am vorbit de  lege. 

Atunci când s-a trecut de la finanțarea pe ciclu, la finanțarea pe an și per capita, care este în scădere, pentru că veni vorba, s-a oprit orice tip sau orice încercare de creștere a exigenței, care urma să se ducă spre creșterea calității în învățământul superior. Și atât timp cât va continua această situație nu putem să ridicăm nivelul de exigență nici pentru cadre didactice, pentru că suntem obligați să mergem pe contracte de muncă pe perioade nedeterminate, iar după ce ajungi profesor, eu, rector, nu am ce să-i fac unui profesor până iese la pensie. Plus cinci ani după aceea, pentru că solicită prelungire și instanța îi dă dreptul să mă oblige să îl țin”, a spus profesorul Puiu. 

Potrivit spuselor sale, ”finanțarea anuală a distrus învățământul superior și continuă să o facă”. În plus, rectorul Universității Dunărea de Jos din Galați a subliniat că România are nevoie de ”geneticieni ca de aer. Au asigurate cele mai bune laboratoare din lume, salarii de 50 de euro pe lună, așa că spuneți-i fiicei dumneavoastră că are ce să facă în România”, a subliniat profesorul Georgescu, adresându-se lui Robert Cazanciuc. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Freepik.com
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Foto ilustrativ: Freepik.com
În magazin / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Surpriză pe piața valutară: dolarul cade, aurul urcă!

BNR a publicat vineri, 11 aprilie 2025, cursul valutar...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Donald Trump
Foto: Freepik.com

SUA şi Rusia discută, la Moscova, soarta Ucrainei

Mesagerul lui Trump la Kremlin: Steve Witkoff negociază...

Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
București / Foto: Freepik
Pensionari
Reciclare
Investitorii fug de dolar și obligațiuni americane / Foto: Freepik
Ursula von der Leyen
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Foto: Freepik.com
Donald Trump

pixel