Elena Mateescu: Anul agricol 2024–2025, printre cei mai secetoși din ultimul secol
România riscă să încheie anul...
”Mă frământă de ceva timp o problemă. Ca să faci un buget având o asemenea bază de colectare este un lucru de science-fiction, ”dar nu atât science, cât mai mult fiction. Este o utopie, pentru că ANAF-ul nu este, deocamdată, un instrument de colectare. În România, ANAF-ul este un instrument politic. El rezolvă anumite situații politice”, spune profesorul Mircea Coșea.
Acolo apare evaziunea
În opinia sa, prima astfel de situație constă în aceea că ANAF ”protejează, într-un fel, tot ce înseamnă marea evaziune a societăților cu capital de stat. Acolo apare evaziunea, iar ANAF-ul nu face nimic în această direcție”, subliniază profesorul de economie.
Până atunci, lucrurile nu vor merge mai departe
În al doilea rând, a continuat expertul în cadrul emisiunii Income de la postul de televiziune Antena 3 CNN, ”atunci când trebuie, și avem exemplu, el atacă adversarii politici pe economie. Până când nu se schimbă această viziune de grad de finanțare italiană din anii 1950, că așa era atunci în Italia, până când ANAF-ul nu devine un partener de afaceri cu cei pe care trebuie să-i păzească, orientându-i, sfâtuindu-i, ascultându-i, dându-le posibilitatea să respecte legea, lucrurile nu vor merge mai departe.
O mare cheltuială
Pe de altă parte, dacă luăm istoria economică a ultimilor 60-70 de ani, de după Al Doilea Război Mondial, atunci vedem că țările care au făcut eforturi mari în creșterea colectării au reușit să crească până la 2% într-un an și jumătate, până la trei ani. Sunt mari cheltuieli. La noi se pune problema informatizării. Și asta este o mare cheltuială.
Supapă de presiune
De ce nu s-a făcut până acum informatizare? Din două motive. Unul este de natură politică: dacă faci informatizare nu mai poți să protejezi anumite societăți. Pe de altă parte, iar aici citez dintr-un celebru economis, laureat la Premiului Nobel, și anume că evaziunea este de multe ori cultivată de către stat pentru că este o supapă de presiune. Lasă populația să mai fure puțin ca să le asigure subzistența.
Să vedem cum
Ce vreau să spun este că nu trebuie să punem bază pe această acoperire a sumelor pe care Guvernul le prezintă în buget prin colectare. Colectarea nu se face decât într-o situație extrem de favorabilă, numai dacă se întâmplă ceva bun la ANAF. De altfel, premierul a și spus că vrea să schimbe ANAF-ul. Foarte bine. Să vedem însă cum și în ce fel. Dar oricum nu va putea să contribuie foarte mult la acoperirea deficitului”, a atras atenția Mircea Coșea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
România riscă să încheie anul...
Fostul mare campion de tenis...
Modificările de TVA care intră...
Zeci de localități din opt...
Curtea Constituțională a...
Pentru prima dată din anii ’90,...
India trăiește o revoluție a...
Negocierile pentru un nou acord...
Șoferii care alimentează cu...
Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...
Exploatarea gazului natural în...
Autoritatea pentru...
Cosmin Ghiţă, CEO...
Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...
Ministerul Finanțelor a emis un...
China înființează o companie...
Curtea Constituțională a...
Guvernul modifică Codul de...
Noi reguli pentru retrocedarea...
Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri...
Bursa de Valori Bucureşti a...
Legea austerității a fost...
Autoritatea de Supraveghere...