Programul Noua Casă. BCR reintră în joc. Ce dobândă aplică

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Cine dorește poate calcula singur, în baza unui exemplu concret
Cine dorește poate calcula singur, în baza unui exemplu concret
Săptămâna trecută Guvernul a anunțat lansarea programului Noua Casă 2022 și a stabilit plafonul de garantare la valoarea de 1,5 miliarde de lei. Iar BCR primeşte din nou cereri.

BCR oferă creditul Noua Casă cu o dobândă de 3,17% (2% + IRCC (1,17%) şi 0 costuri pentru analiza dosarului. Avansul minim este de 5% pentru locuinţe care valorează până la 70.000 euro, echivalent lei, şi 15% pentru locuinţe care valorează între 70.001 şi 140.000 de euro, echivalent lei. Suma maximă care poate fi obţinută poate ajunge la 119.000 euro, iar termenul maxim de acordare este de 30 de ani. Creditele Noua Casă BCR se acordă în limita plafonului disponibil alocat.

În același timp, BCR oferă şi credit ipotecar standard cu dobândă fixă pe 5 sau 10 ani, produs extrem de util şi accesat de către clienţii care îşi doresc o predictibilitate a sumelor de plată, mai ales în actualul context de evoluţie a inflaţiei şi, implicit, a dobânzilor. 

Un exemplu concret

Banca oferă şi un exemplu de calcul Noua Casă BCR. Astfel, pentru un credit de 230.000 lei, luat pe o perioadă de 30 ani, cu o dobândă de 3,17% (2% + IRCC), IRCC: 1,18%, comision evaluare imobil: 470 lei, inclusiv TVA, comision de gestiune FNGCIMM - 0,30% anual, calculat la valoarea garanţiei, rata lunară este de 991 lei (nu include comisionul de gestiune datorat FNGCIMM). Valoare totală plătibilă este de 357.195 lei, iar dobândă anuală efectivă (DAE) este de 3,23%.

Citește și Programul "Noua Casă", schimbări MAJORE în beneficiul românilor. Dumitru Nancu (FNGCIMM): Am susţinut acest lucru

Condiții pentru a putea cere acest credit

Cei care doresc să aplice pentru un credit trebuie să îndeplinească una dintre următoarele condiții:

- să nu dețină în proprietate o locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită; 

- să dețină în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp și care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă (în acest caz fiind nevoie de o declarație pe propria răspundere).

Obligație pentru beneficiari

Pe de altă parte, Guvernul a decis să introdusă o obligație pentru beneficiarii acestui program. Explicând despre ce este vorba, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a precizat că ”beneficiarii vor avea obligaţia să încheie poliţie de asigurare împotriva tuturor riscurilor, conform normelor interne proprii ale finanţatorilor, pe toată durata finanţării garantate la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puţin decât valoarea de piaţă a locuinţei. Prevederea se va aplica tuturor creditelor garantate în cadrul programului 'Noua casă', pentru poliţie de asigurare încheiate după data intrării în vigoare a prezentei hotărâri".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări
Gazprom
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Factură electronică / Foto: Freepik

pixel