Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Creșterea ROBOR pune în pericol programul Prima Casă? ”Nu”, a răspuns categoric Adrian Negrescu. În opinia lui, un pericol ar putea exista, dar numai ”din prisma temerilor românilor legate de finanțare. Doar din această perspectivă este posibil să existe o influență asupra comportamentului de consum. De ce? Pentru că inclusiv creditele pentru Noua Casă sunt luate pe indicele IRCC. Din mai 2019 nu mai există decât indicele IRCC. Astfel încât, comportamentul de consum este, probabil, puțin estompat în perioada aceasta.
Și mai este o problemă. Mulți dintre români și-au dat seama că luându-și un crede pentru Prima Casă, prin condițiile de creditare cinci ani nu au voie să vândă acel imobil. Iar pentru mulți care apelau la aceastdă soluție, ideea era de a lua un apartament și de a-l vinde după doi-trei ani, pentru a-și lua o locuință ceva mai mare sau pentru a marca profitul.
Goană după clienți
În ceea ce-i privește pe dezvoltatori, ”pe ei nu îi interesează de unde vin banii, de la bancă sau din contul clientului. Pe el îl interesează să-și vândă apartamentele, iar în această perioadă este o adevărată goană după clienți, este o febră de racolare a clienților, deoarece nevoia de finanțare este în scădere, sunt foarte multe complexuri imobiliare care, în momentul de față, nu au clienți.
Lacătul pe ușă
Din păcate, sunt multe șantiere care au pus lacătul pe ușă, pentru că nu mai fac față scumpirilor la materialele de construcție, la energie, la gaze și, de aceea, au preferat să închidă sau să pună vânzările pe hold, așteptând să vadă ce se întâmplă cu inflația.
Presiune pe cerere
Mulți speră, în acest moment, că, având valul acesta inflaționist vor putea vinde la un preț cu cel puțin 30%-40% mai mare la toamnă, atunci când de regulă revine cererea la un nivel destul de bun. Din punctul meu de vedere, mă aștept ca în continuare să existe presiune mare pe cerere, pentru că, din păcate, lumea părăsește mediul rural, orașele mici, în căutarea unor oportunități de angajare mai bune, a unui stil de viață mai bun. Motiv pentru care întotdeauna va exista presiune pe marile orașe, această migrație și polarizare economică în jurul marilor orașe se va accentua în anii următori, pe măsură ce autoritățile eșuează în a oferi programe de dezvoltare locală pentru a asigura măcar nivelul de finanțare necesar pentru a dezvolta investiții green field în alte locuri decât în jurul marilor orașe.
Citește și Avertismentul BNR. Analist: Din păcate nu se vede luminița de la capătul tunelului
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...