Programul RABLA. NOUĂ modificare importantă

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
La sfârșitul anului trecut, Guvernul hotărâse ca cei care vor să-și dea la casat mșinile vechi pentru a beneficia de programul Rabla, aceasta trebuia să aibă Inspecția Tehnică Periodică (ITP) să fie valabilă.

Însă joi, a fost lansată o nouă inițiativă legislativă care schimbă din nou chestiunea ITP-ului.

Este vorba despre Proiectul de ordin pentru modificarea Ghidului de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2017 – 2019, aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul mediului nr. 661/2017, proiect care ar urma să modifice modul în care se va putea cere sprijinul financiar de la stat pentru achiziționarea unui nou autovehicul.

Noul proiect elimină obligativitatea ca mașina care urmează să fie casată să aibă ITP-ul valabil, chestiune care fusese modificată în urmă cu numai 6 luni.

În noul proiect se spune că pot fi casate mașinile care au cel puțin opt ani vechime cu sau fără ITP-ul valabil. Pot fi casate autoturisme, microbuze, autoutilitare ușoare sau autospeciale ori autospecializate uşoare.

 Pentru programul ”Rabla plus”, pentru achiziția de mașini electrice sau hibrid, au fost alocate 93.000.000 de lei. ”Vorbim despre un program de mare succes, care oferă cel mai consistent eco-voucher din UE, aproximativ 10 mii de euro pentru maşini electrice 100%. Stimulăm astfel tranziţia către eco mobilitate şi construim în România o adevărată piaţă a vehiculelor ecologice”, a explicat șeful Guvernului.

”Rabla pentru electrocasnice”  prin care se oferă stimulente financiare pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi cu echipamente noi, cu consum redus de energie, va beneficia de o finanțare de 40.000.000 lei.

O altă condiție este că vehiculele trebuie să fi fost înmatriculate în România, să mai aibă cel puțin: motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, şasiu, dar şi echipamentele electronice de gestionare a funcţiilor autovehiculului şi catalizatorul, dacă acestea au fost montate pe mașină din fabricaţie. În cazul în care anul înmatriculării înscris în cartea de identitate este anterior anului fabricaţiei, se va considera an de fabricaţie anul înmatriculării.

Conform Ordinului Ministerului Mediului nr. 661/2017, documentul care are regulile programului Rabla, prima de casare pentru 2019 se menține la valoarea anului trecut, respectiv la valoarea de 6.500 de lei, dar noua mașină va trebui să emită mai puține noxe, adică doar 120 g CO2/km, față de 130 g CO2/km, limita de anul trecut.

În plus, cei interesați vor putea obține, dacă mașina nouă este dotată cu un motor care nu generează mai mult de 96 g CO2/km, un ecobonus de 1.000 de lei și un ecobonus în valoare de 1.700 de lei, dacă achiziționează un autovehicul nou cu motor hibrid. Astfel, suma totală ce se va putea obține în acest an prin programul Rabla este de 9.200 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel