Programul Rabla și Rabla Plus: bilanț 2024 și planuri pentru viitor

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Un motostivuitor transportă o mașină veche
Un motostivuitor transportă o mașină veche
EXCLUSIV
Programele Rabla și Rabla Plus, destinate sprijinirii achiziției de autovehicule noi, electrice și hibride, au atins rapid plafonul de finanțare în 2024, conform declarațiilor vicepreședintelui Administrației Fondului pentru Mediu, Adrian Corbu.

În cadrul unui interviu acordat lui Bogdan Chirieac, acesta a oferit detalii despre bilanțul programelor și perspectivele pentru anul viitor.

Rabla 2024: fonduri epuizate din prima sesiune

Adrian Corbu a confirmat că fondurile pentru Rabla și Rabla Plus s-au epuizat încă din prima sesiune a anului, cu un interes crescut pentru programul Rabla Plus destinat vehiculelor electrice și hibride plug-in. „Am alocat mai multe fonduri pentru Rabla Plus, dar banii s-au terminat foarte repede”, a precizat acesta.

Programele au fost afectate de factori precum lipsa infrastructurii de stații de încărcare, precum și dificultățile întâmpinate de cumpărători în găsirea de autovehicule disponibile la dealeri. „Din păcate, există situații în care primăriile sau alte entități nu au reușit să găsească vehicule electrice la dealeri, ceea ce a limitat succesul programului”, a explicat Corbu.

Planuri pentru 2025: un nou ghid Rabla

Vicepreședintele AFM a anunțat că un nou ghid pentru programul Rabla este în lucru, urmând să fie lansat în dezbatere publică la sfârșitul acestui an. „Ne consultăm cu asociațiile și dorim să îmbunătățim programul, astfel încât acesta să fie primul care va demara după aprobarea bugetului pe 2025”, a declarat acesta. Bugetul pentru noul program nu a fost încă stabilit, urmând să fie discutat cu Ministerul Mediului și Guvernul României.

Provocări și tendințe în tranziția către vehicule electrice

Corbu a recunoscut că trecerea la vehicule electrice rămâne o provocare în România, în principal din cauza duratei mari de încărcare, autonomiei limitate și lipsei stațiilor de încărcare funcționale. „Deocamdată, mașina electrică este percepută ca un moft, fiind preferată de cei care au și alte opțiuni pentru deplasări pe distanțe lungi”, a adăugat oficialul.

În ciuda acestor dificultăți, România a înregistrat cea mai mare creștere din Europa în gradul de electrificare auto, potrivit unor rapoarte recente. Programele Rabla și Rabla Plus au atras interes atât din partea instituțiilor publice, cât și a sectorului privat.

Perspective pentru infrastructură și sustenabilitate

Administrația Fondului pentru Mediu continuă să finanțeze dezvoltarea infrastructurii de stații de încărcare, care, potrivit estimărilor, vor fi finalizate în majoritatea localităților în cursul anului viitor. „Acest pas este esențial pentru a susține tranziția către vehicule electrice și pentru a facilita adoptarea la scară largă a acestora”, a concluzionat Corbu.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Klaus Iohannis / Foto: Președinția României

Klaus Iohannis cheamă partidele la consultări

Președintele Klaus Iohannis a declarat că va chema la...

Marcel Ciolacu
Iluminat public / Foto: Freepik

Când se lansează programul Casa Verde Fotovoltaice 2025

Adrian Corbu, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului...

Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
e-Factura
Tiktok
iPhone
Fraudă / Grafică: Oana Pavelescu
Rezerva Federală / FOTO: Wikipedia
Banca Transilvania
Ultima ședință a cabinetului Ciolacu
Borcane cu miere într-un târg / Foto: Freepik
Viktor Orban
Damen Shipyars
Petroliere / Foto: Unsplash
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Mintia
Vodca Stolichnaya

Vodca Stolichnaya, victima colaterală a lui Putin

Compania Stoli Vodka, cunoscută anterior sub numele de...


pixel