Programul spațial al Rusiei, amenințat de rateuri, corupție și de rachetele lui Elon Musk
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Programul spațial al Rusiei încearcă să își spele rușinea după rateul care a fost aproape de o tragedie în luna Octombrie. Cei doi astronauți, rusul Alexei Ovchinin și americanul Nick Hague, au trebuit sa abandoneze misiunea la numai câteva minute după lansarea rachetei. Cei doi au reușit să se salveze și au aterizat de urgență. 

Luni, agenția Roscosmos, va încerca din nou să trimită pe Stația Spațială Internațională (SSI) alți trei astronauți, de pe cosmodromul din Kazahstan de la Baikonur, pe Oleg Kononenko, americanca Anne McClain și canadianul David Saint-Jacques, scrie Bloomberg.

Recentele probleme ale Roscosmos, printre care mai multe lansări ratate cât și acuzații de cheltuieli nejustificare, au pătat onoarea programului spațial sovietic care a fost primul care a trimis în cosmos o rachetă cu un echipaj uman. Acestea motive ar fi suficiente pentru a pierde monopolul trimiterii de oameni pe stația spațială.

Rușii sunt cu adevărat îngrijorați, mai ales din perspectiva pierderilor financiare pe care le-ar suferi.
Problema evident că se reduce la bani, Moscova nealocînd bani constant acestui program.

La aceste probleme se mai adaugă una, amenințarea perspectivei rachetelor mai ieftine și o nouă tehnologie pe care racheta SpaceX a lui Elon Musk deja o utilizează. Companiile Space Explorations Technologies Corp., a lui Musk, și Boeing Co. au deja contracte semnate cu NASA pentru a trimite astronauți pe SSI.

În plus există deja mai multe start-up-uri care vor să utilizeze rachete mici pentru lansarea pe orbită a sateliților care au fost reduși considerabil în dimensiuni.

Fondurile care veneau de la Statele Unite nu au fost întotdeauna cheltuite ințelept, a declarat șeful Camerei de Audit al Rusiei, Alexei Kudrin, care spunea, în 2017, oficial, că din contabilitatea instituției lipsesc 11.4 miliarde de dolari.

O altă informație îngrijorătoare a fost dată publicității de un ziar local rusesc, BRC, care relata săptămâna trecută că a fost descoperit un defect critic la platforma de lansare a noului cosmodrom de la Vostocini, aflat în estul extrem al Rusiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel