Proiect de modificare a Legii 360/2023, pentru corectarea greşelilor şi inechităţilor

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
foto: pexels.com
foto: pexels.com
A fost înregistrată la Senat o propunere legislativă pentru modificarea și completarea LEGII nr.360/2023 privind sistemul public de pensii.

"În timpul procesului de recalculare, au apărut numeroase greşeli. Este esenţial că, începând cu data de 1 octombrie, să demarăm un proces de revizuire a tuturor deciziilor emise până în prezent în urma recalculării. Astfel, niciun pensionar nu trebuie să piardă din numărul total de puncte, indiferent de natura acestora, pentru punctele aflate în plată până la data de 31 august 2024 (a se consulta vechile decizii). Este necesar să regândim sistemul de acordare a punctelor de stabilitate, având în vedere că acestea nu sunt bazate pe principiul contributivităţii.

Nu este corect ca unui pensionar care a contribuit timp de 25 de ani la sistemul public de pensii cu peste 712.000 lei (suma actualizată) şi a avut contribuţia la nivelul saiariului mediu brut pe economie să i se scadă pensia cu doar 7 lei în urma recalculării. De exemplu, dacă valoarea punctului de pensie (VPP) este de 2.032 lei şi recalcularea conduce la un cuantum de pensie de 2.025 lei (25 puncte x 81 lei), diferenţa de 7 lei este nesemnificativă în raport cu contribuţia sa.

Un pensionar care a contribuit timp de peste 55 de ani cu salariul minim brut (0,45 din salariul mediu brut) acumulând 24,75 puncte de contributivitate, primeşte suplimentar 26,25 puncte de stabilitate. Astfel, numărul total de puncte ajunge la 51, iar pensia calculată pe baza acestui punctaj este de 4.131 lei (51 puncte x 81 lei). Prin urmare, pentru aceeaşi contribuţie, diferenţa de pensie este de 2.106 lei. Mesajul politic este că, pentru aceeaşi contribuţie şi aceleaşi condiţii de muncă, pensia ar trebui să fie aceeaşi, indiferent de data pensionării.

 

Legea are implicaţii diferite: pe termen mediu şi lung, acordarea punctelor de stabilitate pentru perioada în care pensionarul a continuat să contribuie la sistemul de pensii până la îndeplinirea vârstei de pensionare va duce la scăderea încasărilor la bugetul de pensii.

 

Atât salariaţii, viitorii pensionari, cât şi angajatorii vor fi tentaţi să contribuie cât mai puţin la sistemul public de pensii, având în vedere că primesc puncte de stabilitate chiar de două ori mai multe decât cele pe baza contributivităţii. Este necesar ca punctele de stabilitate să fie acordate doar după îndeplinirea condiţiilor de pensionare pentru cei care aleg să continue să lucreze. În această perioadă, punctajele pot fi majorate semnificativ, dar nu cu mai puţin de un punct", explică iniţiatorii propunerii legislative. 

 

Pentru a corecta toate greşelile comise, iniţiatorii proiectului propun următoarele măsuri:

 


1. În cursul anului 2025, să se efectueze o revizuire completă a tuturor deciziilor emise în cadrul procesului de recalculare.

2. Scopul recalculării a fost eliminarea inechităţilor pentru condiţii normale de muncă, prin ajustarea indicelui de corecţie şi a diferenţei de stagiu. De asemenea, pentru condiţii superioare de muncă, cum sunt grupa a Il-a (condiţii deosebite) şi grupa I (condiţii speciale), trebuie eliminate influenţa indicelui de corecţie.

Aceste probleme pot fi soluţionate prin propunerile incluse în proiectul de lege. Majorările de punctaj prevăzute de modificările legislative sunt justificate de următoarele motive:

1. Pentru categoriile menţionate, sporul de vechime utilizat în calculul punctajului a fost pentru condiţii normale de muncă. Pensionarii din aceste categorii au beneficiat de un spor de vechime diferenţiat, între 2-4%, comparativ cu cei din condiţii normale, echivalent cu sporul de 20% acordat pentru contribuţia la pensia suplimentară.

2. În plus, a existat o diferenţă de impozitare pentru aceste categorii de foşti salariaţi, impozitul fiind cuprins între 2,5-3% mai mare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel